Zacher Gábor beadta a felmondását a Honvédkórházban

2018. augusztus 31., 12:27

Szerző:

A mai nappal beadta felmondását Zacher Gábor a Honvédkórházban – értesült a hvg.hu.

A hírt maga az érintett közölte a portállal. Két hónapos felmondási ideje október végén jár le, de addig is ellátja feladatát. A sürgősségi osztályt vezeti a kórházban.

Döntését azzal indokolta, hogy az a fajta személyügyi és tárgyi krízis, ami az évek során kialakult a kórházban, a munkavégzést veszélyeztette, és ez már a betegek számára is veszélyt jelent.

Azt is közölte, hogy az elmúlt időszakban 9 orvos adta be felmondását.

– Hatalmas terhelés nehezedett a sürgősségi osztályra, leamortizálódott a felszerelés, olyan mennyiségű beteget kellett ellátni, amiért a személyügyi minimumfeltételek 60 százalékával egy centrum nem tud felelősséget vállalni. Szeretek itt dolgozni, de kénytelen voltam a döntést meghozni. Nem tudok elszámolni a lelkiismeretemmel, hogy ilyen állományprobléma, ilyen felszerelésügyi gondok mellett a betegellátást folytassam – mondta Zacher.

Fotó: Fotó: MTI/Mohai Balázs

Áprilisban már egyszer elterjedt a hír, hogy Zacher Gábor felmondott a kórházban. Akkor sajtóértesülések szerint felajánlották a sürgősségit vezető orvosnak, hogy mondjon le, amit ő elfogadott, mert egy nőt, akit háziorvosa vérmérgezés gyanújával beutalt, érdemi vizsgálat nélkül hazaküldtek a kórházból. Az asszony pedig másnap meghalt. Zacher akkor cáfolta, hogy felmondott.

Amint azt tegnap a 168 Óra is megírta, szeptember elsejei hatállyal száztizenkét aneszteziológus és traumatológus szakorvos mondta fel az önkéntes túlmunka-szerződését a Honvédkórházban, miután az egészségügyi intézmény menedzsmentje júniusban megvontai az ezért járó kifizetéseket. A Honvédelmi Minisztérium csütörtökön közleményt adott ki, amiben azt írta, hogy a sürgősségi centrumban egyetlen orvos sem mondott fel, és a biztonságos betegellátáshoz szükséges létszám rendelkezésre áll.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.