Vona Gábor visszavonul a politikától, nem indul a Jobbik elnökségéért és a parlamentbe sem ül be

2018. április 9., 20:23

Szerző:

A 2018-as választási eredményért a Jobbik miniszterelnök-jelöltjeként egyszemélyi felelősséget vállaltam. Mivel a választási győzelem nem valósult meg, tartottam a szavam

– írta Vona Gábor a Facebook-oldalán. A szélsőjobboldali párt távozását már vasárnap este bejelentő elnöke hétfőn azt ígérte: mindent meg fog tenni azért, hogy ez a Jobbik közössége még erősebbé váljon, de 12 év után immáron nem elnökként. Ez azt jelenti, hogy nem indul a következő, tisztújító elnökválasztáson, és nem veszi át a parlamenti mandátumát sem.

Vona Gábor megköszönte a támogatást annak a több mint egymillió embernek, aki támogatta a pártot. Nekik azt ígérte: a Fidesz kétharmada ellenére is folytatják a küzdelmet egy biztonságos, élhető, szabad és igazságos Magyarországért.

Vona már korábban megígérte, hogy lemond, ha nem a Jobbik nyeri a választásokat. Vasárnap éjjel, az eredmények ismeretében fel is ajánlotta a lemondását. Ennek elfogadásáról a hétfői elnökségi ülésen döntöttek – vélhetően ekképp.

Ezek után – mint megírtuk – ugrott neki a pártelnöknek Toroczkai László alelnök hétfőn, a Facebook-oldalán ugyanis azt írta: „Vona Gábor megbukott, de a Jobbik él. Ha azonban Vona Gábor úgy gondolja, hogy nem végleg bukott meg, s a lemondás is csak látszólagos lesz, azzal kivégzi a Jobbikot.”

Fotó: Bazánth Ivola

Sneider Tamás, a párt másik alelnöke erre nyílt levelében azt üzente párttársának, a mostani helyzetben az, hogy a nyilvánosság előtt üzenget, „bajtársiatlan dolog”. Sneider szerint ma sokan csalódottak: „Hiába szavaztak közel kétszázezerrel többen a Jobbik jelöltjeire, hiába váltunk egyértelműen a legerősebb ellenzéki néppárttá, mégis sokan sírnak.” 

A lapunk által megkérdezett elemző szerint ez akár egy előre megkötött deal, vagyis belső megállapodás, esetleg zsarolás is lehetett, Vona keze tehát kötve volt abban, hogy amennyiben a Jobbik elbukik, ő megy. A döntés hátteréről ugyanakkor Vona sorain kívül egyelőre nincs hivatalos információ.

18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.