Az Igazságügyi Minisztérium mindent rendben talált a Bujákon brutálisan összevert édesanya ügyében

2020. január 22., 13:54

Szerző:

Az államigazgatási szervek és a hatóságok minden törvényben előírt kötelezettségüknek eleget tettek. Lényegében ezt közölte az Igazságügyi Minisztérium Orosz Bernadettel, akit novemberben vert meg brutálisan korábbi élettársa, egy volt katona egy bujáki panzióban – írja a 24.hu.

Az esetről a 168 Óra számolt be először.

Portálunk írta meg azt is, hogy Orosz Bernadett decemberben levelet írt Varga Judit tárcavezetőnek, amelyben kifogásolta, hogy nem kapott védelmet, és kritizálta a hatóságok hozzáállását az áldozatvédelem ügyéhez. Azt is kérte, hogy a győri gyermekgyilkosság esetéhez hasonlóan azonnal rendeljen el a miniszter vizsgálatot az ő ügyében is.

A tárca válaszlevelében rendőri védelem helyett pszichológusi és jogi segítséget ajánlott fel az összevert asszonynak. 

A levélre ismét a tárca helyettes államtitkára, Gellén Márton válaszolt. Azt írta, az elmúlt hetekben megkereste a büntetőügyben hatáskörrel rendelkező Belügyminisztériumot, valamint a Legfőbb Ügyészséget, ahonnan azt a tájékoztatást kapta, hogy a nyomozás során sem késedelem, sem jogsértés nem történt a hatóságok részéről, ezért

a törvényesség érdekében történő intézkedést nem tartják indokoltnak.

A válasz szerint a helyettes államtitkár az áldozatsegítési terület tevékenységét is áttekintette. A Miskolci Áldozatsegítő Központ néhány nappal a bántalmazás után kapcsolatba lépett Orosz Bernadettel, és 83 ezer forint azonnali pénzügyi segélyt utaltak ki neki. Ezen túl a brutálisan megvert nő állami kárenyhítési támogatásra is igényt nyújtott be, ami a 840 ezer forintos fogászati helyreállító beavatkozás költségét fedezné. Ennek kifizetéséről februárban döntenek.

Orosz Bernadett a napokban elküldött viszontválaszában azt írta, hogy bűncselekmény sértettjeként tudomásul veszi a választ, de emberjogi aktivistaként nem találja azt kielégítőnek. Megfogalmazása szerint azért küzd, hogy más nő ne kerüljön ilyen helyzetbe.

„Ennek az az oka, hogy csak az én egyedi esetemre kérdezett rá a Belügyminisztériumnál és a Legfőbb Ügyésznél az Igazságügyi Minisztérium, de nem került kivizsgálásra, hogy elegendő védelmet biztosít-e a magyar jog (a büntetőeljárásról szóló törvény és a büntető törvénykönyv) azon nők számára, akiket a volt partnere súlyos testi sértéssel bántalmazott vagy életellenes cselekmény során majdnem megölt”

– magyarázta.

Orosz Bernadett szerint azért is fontos a magyar jogszabályok felülvizsgálata, mert arról nem rendelkeznek, hogyan kompenzálják azokat az áldozatokat, akiknél az egyszeri pénzügyi segély és a kárenyhítés együttes összege sem fedezi a sérülések helyreállítási költségeit. Hozzátette, hogy a társadalombiztosítás ilyen esetekben nem térít, ezért a helyreállító műtétek költségeit a sértettnek kell viselnie.