Visszaszóltak a bírók Handó Tündének: a demokratikus működéssel összeegyeztethetetlennek nevezték gyakorlatát

2018. június 19., 11:39

Szerző:

Az Országos Bírói Tanács (OBT) értetlenül áll az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének az OBT tagjait érő folyamatos támadásai előtt. A testület Handó Tündének, az OBH elnökének vasárnapi nyilatkozatára reagált, amelyben – mint megírtuk – azt mondta:

az OBT tagjai a közigazgatási bíráskodás tervezett szervezeti önállósága miatt külföldre szaladtak és elárulták hazájukat.

Az OBT erre azt írta, mind az OBT, mind az Igazságügyi Tanácsok Európai Hálózata (ENCJ) írásban cáfolta már azt az álhírt hogy az OBT az európai szervezet beavatkozását kérte volna bizonyos kormányzati tervek miatt.

Az OBT, amely tagja az ENCJ-nek, látogatásra hívta meg a testület újonnan megválasztott elnökét. Az ENCJ közgyűlésén vagy a meghívással kapcsolatban a közigazgatási bíróságokat érintő tervek – amelyeket Handó Tünde 2016 őszén még a sajtóban is erőteljesen kritizált – szóba sem kerültek.

Az OBT különösen aggályosnak és a demokratikus működéssel összeegyeztethetetlennek tartja, hogy az OBH elnöke „önkényes jogértelmezéssel illegitimnek nevezi az őt alaptörvény alapján felügyelni hivatott közjogi testületet”, és erre hivatkozva nem szolgáltatja a testület felügyeleti jogkörének ellátásához szükséges adatokat, megtagadja az iratbetekintést – írták.

Az OBT a kérdésben kialakított álláspontját már közzétette, és az üléstervnek megfelelően megtartja üléseit.

Közölték, hogy az OBT tagokat megválasztásuk óta – „részben Handó Tünde, részben az általa kinevezett igazgatási vezetők részéről” – folyamatos támadások érik, amelyek lemondásokhoz is vezettek. Az OBT-tagok elleni fegyelmi kezdeményezések is valamennyi esetben az OBH elnökéhez köthetők, mindezek azonban csak eszközök arra, hogy a közbeszéd ne az OBT határozataiban tett megállapításokról szóljon – fogalmaztak. Hozzátették, az OBH elnöke az OBT által felügyeleti jogkörében megfogalmazott kritikákra érdemben eddig egyetlen alkalommal sem reagált.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.