Visszahozták Magyarországra Szabó Gábornét, Kósa Lajos 4,3 milliárd eurós csengeri örökösnőjét

2018. szeptember 4., 20:13

Szerző:

Kedden Svájcból Magyarországra szállították a csengeri örökösnő néven elhíresült Szabó Gábornét, akiegy erről szóló hiteles közjegyzői okirat tanúsága szerinat 4,3 milliárd eurós (átszámítva 1300 milliárd forintos) örökség kezelését bízta rá Kósa Lajos volt debreceni polgármesterre, a politikus édesanyjának pedig 2,5 millió eurót (800 millió forintnak megfelelő összeget) akart ajándékba adni – derül ki a Független Hírügynökség cikkéből. 

a 168 Óra információi szerint az asszonyt szerda reggel fél kilenckor hallgatják ki a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai, és borítékolható, hogy kezdeményezni fogják az előzetes letartóztatását. Az egyelőre nem világos, hogy akar-e vallomást tenni, de ha ki akar tálalni, átviszik az előzetes letartóztatást kezdeményező tárgyalásra. Ügyvédje, Helmeczy László porttálunk kérdésére nem tudta megmondani, hogy az asszony hajlandó-e a vallomástételre. 

Szabó Gáborné ma délutántól péntek estig őrizetben van. Helmeczy László korábban elmondta, hogy a védence Svájcban részletes vallomást tett, amelyet már ő is megkapott, Kósa Lajos pedig nem fog örülni.

Márciusban derült fény arra, hogy Szabó Gáborné 2012-ben meglepte Kósa Lajost 2012-ben meglepte a 4,3 milliárd eurós (átszámítva 1300 milliárd forintos) örökség ötletével, tanácsot kérve a politikustól a pénz befektetésére. Ez a tanács úgy hangzott, hogy vásároljon állampapírokat a pénzből, ami után 2013 januárjában nemcsak a hatalmas örökség kezelését rögzítették közjegyzői okiratban, hanem azt is, hogy Szabó Gáborné 800 millió forintot ajándékoz Kósa Lajos édesanyjának. Kósa Lajos azóta is menekül az újságírói kérdések elől. Először mindent elismert, később viszont azt állította, hogy a közjegyzői okirat valójában hamisítvány. Szabó Gábornét csalás miatt körözni kezdték, a kihallgatása elől „gyógykezelésre” Svájcba menekült, ahol menedékjogot kért, de ezt a helyi hatóságok elutasították, a Fővárosi Törvényszék áprilisi elfogatóparancsa nyomán pedig elfogták és kiadták.