„Visszahozni a félelem légkörét” – Keményen bírálja az Orbán-kormányt a Stop Soros miatt a Magyar Helsinki Bizottság

2018. május 29., 19:28

Szerző:

Az Orbán-kormány ma nyújtotta be az Országgyűlésben a Stop Soros néven elhíresült törvénycsomagot, amire a már évek óta a Fidesz célkeresztjében lévő jogvédő szervezet azonnal közleményben reagált. A közlemény így hangzik:

 

„A kormány a rászorulók segítőit inkább börtönbe küldené, mintsem meghallaná a kritikájukat 

A kormány bármiféle egyeztetés nélkül ma nyújtotta be a Stop Sorosnak nevezett törvénycsomag harmadik változatát, amely már a büntetőjogot akarja fegyverként használni az emberi jogok védelmezőivel szemben. Elzárással és börtönnel fenyegeti azokat, akik jogszerűen lépnek fel Magyarország emberi jogi kötelezettségeinek védelmében. Bár a korábbi verziók is botrányosak voltak, a humanitárius és jogi segítségnyújtás börtönnel fenyegetése elfogadhatatlan egy demokratikus államban.

Fotó: Magyar Helsinki Bizottság/Facebook

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a javaslat szándéka visszahozni a félelem évtizedek óta nem tapasztalt légkörét. Ezen a törvény részleteinek finomítgatása sem segíthet, a javaslatot nem szabad megszavazni. Aki ilyen törvényt szavaz meg, az világos üzenetet küld: a rászorulókat segítőket inkább börtönbe küldi, mintsem a kritikájukat meghallgatná.

A megjelent javaslattal kapcsolatban a Helsinki Bizottság álláspontja a következő:

1. A kormányzat a büntetőjoggal fenyegeti azokat, akik kiállnak az emberi jogokért. Köztük a mindenkit megillető tisztességes eljárás jogáért. Bebörtönzéssel fenyegetni azokat, akik a kiszolgáltatottakat támogatják és a rászorulókat képviselik hatósági eljárásokban. Ez mindennel ellentétes, amit jogállamnak vagy európai értéknek nevezünk.

2. Menedékjogot kérni alapvető emberi jog, nem bűncselekmény. Akit háború, kínzás, bántalmazás fenyeget, az védelemre jogosult a nemzetközi, uniós és a magyar jog alapján is. Ha egy menedékkérőnek valaki jogi segítséget vagy tájékoztatást nyújt, és ezért megbüntetik, azzal a tisztességes eljáráshoz való jogot is kiüresítik.

3. A tranzitzónákba a magyar hatóságok engedélyezik a belépést a menedéket kérőknek, a beengedést követően a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal feladata a menedékkérelmek elbírálása.

Amíg a menekültügyi eljárás zajlik, a védelmet kereső jogszerűen tartózkodik az országban – az uniós jog alapján ez egyértelmű.

Külföldiek magyarországi tartózkodását csak a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal engedélyezheti, civil szervezet vagy magánember nem.

4. A Magyar Helsinki Bizottság, munkatársaink és ügyvédeink azoknak nyújtanak ingyenes jogi segítséget, akik a menedékkérelmüket már benyújtották, és akiket az ország területére a hatóságok már beengedtek. Ez minden szempontból jogszerű tevékenység.”

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.