Visszafelé fejlődik a magyar futball, nincs ember, aki vállalná, hogy hibázott

2018. július 21., 18:05

Szerző:

Eléggé lesújtó hangú interjúban bírálja a magyar futballban uralkodó állapotokat Hrutka János. A volt 24-szeres magyar válogatott hátvéddel, az FTC háromszoros magyar bajnokával, aki a Kaiserslauternnel 1998-ban  Bundesliga-győztes lett, az Index ült le egy hosszú beszélgetésre. Ebből idézünk néhány megjegyzést:

  • Még mindig a lojalitás, a kapcsolatok játsszák a főszerepet a vezetők kiválasztásánál, nem a szakmai tudás, így pedig nehéz előre jutni. (...)  Egyszerűen senki sem meri kritizálni belülről a magyar labdarúgást. Ez iszonyatosan káros, nincs egy egészséges visszacsatolás, egy reális tükör.
Fotó: Hrutka János Facebook-oldala
  • Bátran ki lehet jelenteni, hogy ma Magyarországon a játékosok jóval több pénzt keresnek annál, mint amilyen szintet képviselnek a világ labdarúgásához képest. (Ez a magyarországi kereset Hrutka János későbbi megjegyzése szerint kétezer és harmincezer euró, átszámítva 650 ezer és tízmillió forint között mozog havonta. – a szerk.) Éppen ezért ezeknek a fiataloknak semmi motivációjuk nincs abban, hogy külföldre menjenek. Ha bekerülnek a vérkeringésbe, akkor már annyit pénzt keresnek itthon, amennyit egyetlen külföldi csapatnál sem kapnának ezzel a teljesítménnyel.

Nem akarnak eligazolni, egyre kevesebb a külföldön játszók száma, megáll a fejlődés, a válogatott meggyengül, és a rengeteg pénztől visszafelé fejlődik a futballunk.

  • Mindig kapaszkodunk valakibe, most éppen Szoboszlai Dominikbe és Csoboth Kevinbe, de hát könyörgöm, nézzük meg Phil Fodent, aki 17 évesen már a Manchester Cityben játszik, bajnok, U17-es világbajnok, és ilyenből van még számtalan Angliában. Nálunk van kettő, akiktől a csodát várjuk, miközben egyetlen minőségi játékost sem nevelünk ki.
  • Nem szabad elvenni az MLSZ-től, hogy 2010-től kezdve anyagilag nagyon rendbe rakta a futballunkat, figyelt a tömegbázisra, de politikától mentesen be kell végre látni, hogy szakmailag nem a legjobb állapot a mostani. (...) Egy kvalifikáción belül most már sokadjára cserélünk kapitányt, semmi értelme. Mondjuk Georges Leekens leváltása az MLSZ részéről beismerése volt annak, hogy hibáztak, csak hát nincs egy ember, aki vállalná, hogy én voltam, az én ötletem volt, hibáztam.

Az interjúban a jelenleg szakkomentátorként dolgozó Hrutka János kap egy kérdést arról is, miért nem szerepelt abban a videóban, amelyben az április 8-i parlamenti választások előtt több egykori ferencvárosi csapattársa – Vincze Ottó, Lipcsei Péter, Lisztes Krisztián – buzdított, hogy mindenki szavazzon az országgyűlési képviselőségért induló fideszes józsefvárosi polgármesterre, Kocsis Mátéra. Erre úgy válaszol, hogy őt megdöbbentette és sokkolta a videó, üzent is az egyik szereplőjének, hogy ez miként fordulhatott elő. szerinte a sportban nem volna szabad ilyen erős szerepet játszania a politikának.

Valahol sajnáltam is őket, hogy mindannyian kötődnek a klubhoz, legtöbbjük alkalmazottként dolgozik. Nem tartom fairnek, hogy ilyen feladatra kérték fel őket, hiszen a megrendelők pontosan tudták, hogy a megkeresett játékosok erre nem mondhatnak nemet. 

Egyébként Hrutka János volt az is, aki az oroszországi futball-világbajnokság után visszaszólt annak a Bencsik Andrásnak is, aki A világbajnok franciák játékosainak a nemzetiségére tett egy pikírt megjegyzést.

 

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.