Villámgyorsan lezárták a nyomozást Mikola István ellen, aki zsebre tette a feleségének járó állami pénzt is

2017. december 2., 19:32

Szerző:

24.hu még februárban szellőztette meg, hogy Mikola István még 2011 és 2014 között OECD-nagykövetként, a párizsi diplomáciai szolgálata alatt egyszerűen megtartotta magának azt az 1600 eurós (átszámítva hozzávetőlegesen 500 ezer forintos pótlékot, amelyet az akkori felesége után utalt ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Az ügyben ekkor feljelentés született, a IX. kerületi ügyészség pedig nyomozást indított, amelynek a lefolytatásával a NAV-ot bízták meg, a hatóság pedig más ügyekhez képest figyelemre méltóan sietett, a Magyar Nemzet ugyanis most ügyészségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a nyomozást bűncselekmény hiányában áprilisban megszüntették.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A botrány akkor tört ki, amikor a 2014-ben már a külügy biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárává avanzsáló politikus volt felesége, Fülemen Róza levelet írt a tárcának arról, hogy az 1600 eurós pótlékból egy centet sem látott viszont a három év alatt. Fülemen ebben a levélben azt állította, hogy OECD-nagyköveti kinevezése és a párizsi kiküldetés miatt – hangzik a levél – neki minden pénzkereseti lehetőséget fel kellett adnia,  2011 és 2014 között a megtakarításaiból fizette a magyarországi járulékokat. Ehhez képest Mikola a közte és Fülemen között zajló vagyonmegosztási perben azt vallotta, hogy az 1600 eurós feleségpótlék a fizetése, a nagyköveti ellátmány része volt, és ő ebből állta a párizsi megélhetési költségeiket. Mikolának akkor több mint havi ötezer euró volt a fizetése, amelyet – jegyezte meg a 24.hu – a hagyományos nagykövetségi ellátás mellett nagyrészt félretehetett volna. 

A feleségének járó pótlék 2011 és 2014 között teljes egészében a saját nyugdíjalapját növelte.

Mikola egyébként  2015-ben vált el a feleségétől, aki tavaly még lopásért is feljelentette, mert párizsi kiküldetésük alatt eltűnt egy tízmilliós értékű antik bútorkollekció. Kiderült, hogy ezt a bútorkollekciót Budapesten a politikus családjánál helyezték el.

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.