Világörökségi területen fekvő ingatlanra az államnak elővásárlási joga van, de a Schmidt Mária-közeli cég ezt is kijátszotta

2018. április 20., 22:05

Szerző:

Nemrég adtunk hírt arról, hogy a Teror Háza Múzeuma főigazgatója, Schmidt Mária családi cégének számító a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) beszáll a hotelbizniszbe, amelyhez két egymás mellett fekvő ingatlant is megvásárolt az Andrássy úton, a G7 pedig most arra hívja fel a figyelmet, hogy a két épületet a BIF trükkel szerezte meg. 

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A gazdasági portál cikke emlékeztet, hogy tavaly decemberben született kormányrendelet szerint világörökségi területen fekvő, de nem lakóépületnek számító ingatlan eladásakor jelezni kell az államnak a szándékot, az államnak ugyanis elővásárlási joga van az ilyen ingatlanokra, és ezt nyolc napon belül élhet is. Az április eleji adásvételkor a BIF-nek ezt sikerült kijátszania, mégpedig azzal, hogy nem magát az ingatlant vásárolta meg, hanem azt a céget, Waybridge Estates Kft.t, amelynek az épület a tulajdonában van. Ez úgy nézett ki, hogy a felek a Waybridge Estates Kft. kizárólagos tulajdonában álló Andrássy út 80. szám alatt lévő ingatlan 1/1 arányú tulajdoni hányadát a társaság tulajdonában álló 400 ezer darab 100 forint névértékű BIF-részvényre cserélték. A tranzakció értéke hozzávetőlegesen 768 millió forint volt.  Az ügylettel BIF saját tulajdonban lévő részvényeinek a száma – emlékeztetett a bejelentéskor a napi.hu – 4,864 millióról 4,464 millió darabra, az arányuk 18,83 százalékról 17,28 százalékra csökkent. Ráadásul a BIF még egy több mint kétmilliárd forintos hitelt is felvett március 26-án a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-től, hogy kiváltsa a CIB Banknál lévő euró alapú hitelét. Erre a pénzre azért is szüksége lehet, mert az mert az Andrássy úti ingatlanon 3,7 millió euró, azaz 1,15 milliárd forint értékű jelzálogjog is be volt jegyezve. (A hitelt hivatalosan nem erre hivatkozva igényelték.)

A BIF már korábban megszerezte az Andrássy út 80. mellett fekvő ingatlant, és az elképzelések szerint boutiqe hotelt akar kialakítani bennük 8000 négyzetméteren, bérbe adva valamely Budapest iránt érdeklődő szállodaláncnak. Ennek a boutique hotelnek a kialakítása a becslések szerint 3,54 milliárd forintba fog kerülni.

 

2024. április 23., 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.