Videofelvétel bizonyítja, hogy a tíz évre ítélt, terroristának nevezett Ahmed H. inkább csitít, mintsem hergel

2018. január 12., 12:21

Szerző:

40 oldalas leirat készült a Szegedi Törvényszéken azokból a videófelvételekből, amelyeket bizonyítékként csatoltak az Ahmed H. ellen terrorcselekmény gyanújával folyó büntetőeljárás anyagába. A Magyar Nemzet megszerezte ezt a dokumentumot, amiből kiderült: a terrorizmus miatt 10 évre ítélt Ahmed H. valóban csitítani próbálta a tömeget.

A terrorcselekménnyel vádolt Ahmed H. ügyének megismételt e A terrorcselekménnyel vádolt Ahmed H.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A férfit elsőfokon 10 év szabadságvesztésre ítélték annak ellenére, hogy azt igyekezett bizonyítani, nem hergelte a röszkei tömeget. A Fidesz egyenesen terroristának nevezte Ahmedet, pedig a napokban bemutatott felvétel is a védekezését támasztja alá. Nem fenyegette a rendőröket, hanem tárgyalni próbált velük, sőt, nyugtatta a zavargókat. A videofelvételek többségének nincs hangja, de amelyiknek van azon is annyi vehető ki, hogy Ahmed azt replikázza: „Mi csak békét akarunk!”

Ahmed H. a több órányi felvétel alatt többnyire passzív, figyel és még akkor sem tapsol a zöld pólós főszónoknak amikor a többség igen. Később már ő is szónokol, magyaráz, mutogat de látszik, hogy célja a tömeg elterelése a kerítéstől.

A bizonyítékok azt is igazolják, hogy több órával az indulatok elszabadulása után már Ahmed H. is dobálta a hatóság tagjait, illetve köveket tört szét a betonon – e cselekményeket az eljárás korábbi szakaszában maga is elismerte, azt mondta, a könnygáztól már nem tudott higgadtan gondolkodni.

A felvétel alapján miután a dobálás befejeződött Ahmed H. takarítani kezdi az úttestet, eltávolítja a törmelékeket és több sérültet is a rendőrsorfalhoz kísér.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.