Veronai tragédia - Az MNB is tájékoztatást kért az áldozatok családtagjait zaklató biztosítótól

2018. február 23., 17:02

Szerző:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken berendelte és személyesen kért tájékoztatást a veronai buszbaleset kárrendezését végző biztosító felső vezetésétől, miután a Miniszterelnöki Kabinetiroda közölte, a kormány azonnali vizsgálatot kért a jegybanktól az áldozatok hozzátartozóit "zaklató biztosító" miatt.

A Blikk pénteki számában számolt be arról, hogy a veronai áldozatok kártérítésre jogosult hozzátartozóit elmeorvosi vizsgálatnak vetették alá az ügyben érintett biztosítótársaság kérésére.

Az MNB az MTI-vel pénteken azt közölte, a jegybank mindenkor elvárja, hogy a magyar biztosítók az ügyfeleikkel szemben nemcsak korrekt és jogszerű magatartást tanúsítsanak, hanem azt is, hogy súlyos megrázkódtatást átélt ügyfeleik ügyeit kifejezett tapintattal, empátiával és emberséggel kezeljék.

A jegybank is értesült a veronai buszbalesetben érintettek biztosítói kárrendezésének sajnálatos körülményeiről, továbbá pénteken a kormány is kezdeményezte a jegybanknál az eset kivizsgálását - írták.

A jegybank már korábban - a kárrendezés gördülékenysége érdekében - több körben egyeztetett a Magyar Biztosítók Szövetségével (Mabisz), illetve az érintett biztosítóval is, és egyértelműen megfogalmazta, hogy ebben a különösen felkavaró esetben fokozottan emberséges eljárást vár el - fogalmaztak.

Az MNB határozott álláspontja, hogy a biztosítónak az ügyet minden körülmény között a károsultak érdekeinek figyelembevételével, és - különösen az elhunytak hozzátartozóival szemben - megértéssel és etikailag elfogadhatóan kell kezelnie.

Az MNB hangsúlyozta, hogy a biztosító társaságok tevékenységét folyamatos felügyelés keretében üzleti megbízhatósági és fogyasztóvédelmi szempontból is nyomon követi, és a hatáskörén belül a fogyasztói érdekek kiemelt szem előtt tartásával fog eljárni.

A jegybank minden Magyarországon működő biztosítótól elvárja, hogy azok ügyfeleikkel szemben korrekt, jogszerű és etikus magatartást tanúsítsanak, és a velük kötött szerződéseknek megfelelően nyújtsanak szolgáltatást kár felmerülése esetén, valamint teljesítsék kár- vagy sérelemdíj kifizetési kötelezettségüket - hangsúlyozza az MNB közleménye.

Az olaszországi Verona közelében tavaly január 20-án éjjel 17-en vesztették életüket, mikor a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és tanárait szállító busz balesetet szenvedett. A buszon ötvenhatan utaztak, 43 gyermek, 11 felnőtt és a két sofőr.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.