Veiszer Alinda szívesen beszállna a politikába, egy teljesen egyéni brandet képzel el

2018. augusztus 5., 21:00

Szerző:

Gondolkodik azon, hogy szerepet vállaljon egy politikai pártban – kormányzati pozíciót is betöltene mint oktatási vagy kulturális miniszter –, de halogatja a döntést, mert a politikából nincs visszaút – árulta el Veiszer Alinda. A Hír TV volt műsorvezetője a pozsonyi Új Szónak adott interjújában beszélt erről.

– Előállhat az a fejlődési út egy embernél, hogy újságíróként azt mondja, már nem a kérdésfeltevés izgatja – bár a politika is folyamatos kérdésfeltevés –, hanem meg akarja oldani azokat a kérdéseket, amelyeket addig feltett. Ez egy létező út, de nincs visszaút. És ez nagyon fontos. Biztos, hogy ezért is odázom el folyamatosan ezt a lépést, mert ha egyszer csak úgy döntenék, hogy egy politikai pártban vállalok szerepet, vagy egy kormányban vállalok pozíciót mint oktatási vagy kulturális miniszter, akkor ki kell mondani, hogy vége a sajtómunkának 

– válaszolja az erről szóló kérdésre, hozzáfűzve, hogy az újságírói és a politikusi lét kizárja egymást. 

– Egyre többször izgat, hogy válaszokat adjak a kérdésekre, de egészen addig, amíg nem mondom ki ezt a váltást, addig újságíróként az a dolgom, hogy sokoldalúan, sokszínűen körbejárjak bizonyos témákat és embereket. Egyelőre ez tök jó, ez az identitásom. Az egy döntés, hogy olyan lehetetlen politikai helyzet alakult ki Magyarországon, amiből valahogy ki kell mozdítani az országot, és van bennem egyfajta felelősség. Ezt a döntést nem lehet senkitől elvárni, és nem is lehet hibáztatni érte. De ha meghozod, akkor nincs visszaút

– ad magyarázatot a motivációra. Bár jelenleg nincs olyan politikai formáció, amelybe vezető arcként szívesen beszállna, egy „teljesen egyéni brandet” képzel el. 

Fotó: Facebook/Veiszer Alinda

– Csapatot építesz magad köré, egyre több embert gyűjtesz, és ez organikusan fejlődik. Nem egy műpártot akarok, és nem is a budapesti értelmiségnek szóló pártot, hanem nagyobb merítést

– mondja erről. Elárulja azt is, hogy semmiféle hősiességet nem érez a magyarországi sajtóban, inkább a szomorúság lett úrrá rajta, hogy az újságírás eltűnik. 

– Az újságíró-társadalom nagyon könnyen, nagyon egyszerűen feladta a saját elveit. Nem mondom, hogy mindenki, mert vannak csodálatos újságírók, oknyomozók, de összességében mégis az történt, hogy elerodálódott a szakma. Nem tartjuk evidenciának azt, hogy távolságot kell tartani a mindenkori hatalomtól. Hogy nekünk az lenne a dolgunk, hogy ellenőrizzük a hatalmat, hogy a lehető legtöbb emberhez eljussunk, hogy vitákra invitáljuk őket. Nem tartjuk evidenciának, hogy egy információról két forrásból meg kell győződni… Alapvető újságírói normák nincsenek betartva, amivel szerintem eltűnik a szakma. Mert lehet, hogy írsz, és az megjelenik egy újságban, de ha ezeket nem tartod be, akkor nem újságíró vagy, hanem egy kiöregedett balett-táncos vagy bármi más, akinek nincs más útja, mint hogy eladja magát, és hülyeségeket írogasson. Ezért mondom, hogy meghal a szakmánk. A külcsín marad, csak eltűnnek az elvek

– bírál.

Veiszer Alindának áprilisban kellett távoznia a Hír TV-től, amikor a csatornánál leépítéseket hajtottak végre a Fidesz kétharmados választási győzelme nyomán. Utolsó vendége Alföldi Róbert volt, akivel szerepet cseréltek, a műsorvezető pedig már akkor említette, hogy gondolkozott már azon, hogy beszáll a politikába, de Magyarországon ma egy olyan párt sincs, amelyhez szívesen csatlakozna.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.