Végrehajtást kezdeményezett a Fidesz ellen a Helsinki Bizottság

2017. november 24., 13:06

Szerző:

Jogerős ítélet kötelezi már egy éve a a Fideszt, hogy bocsánatot kérjen a Helsinki Bizottságtól, amiért hazugságot állítottak róla, de a párt azóta nem tett ennek eleget. Az egymilliós kártérítést ugyan kifizette a kormánypárt, de az ítélet nem csak erről szólt, ezért most bírósági végrehajtást kezdeményeztek a Fidesz ellen – közölte a jogvédő civil szervezet.

A bíróság jogerősen kimondta: a Fidesz megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét azzal, hogy 2015. május 22-iki közleményében azt írta, a civil szervezet a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendelését teljesíti, és meghamisítja a 2014-es menekültügyi statisztikákat. Egyik állítás sem felelt meg a valóságnak, és a tárgyalás során az alperes egyiket sem tudta bizonyítani. A bíróság egymillió forint megfizetésére kötelezte a pártot, eltiltotta őt a jövőbeli jogsértésektől, a Helsinki Bizottság jó hírnevének ismételt megsértésétől.

Az ítélet arról is rendelkezett, hogy a jogerőre emelkedést követő 8 napon belül nyilvános bocsánatkérést tegyen közzé az MTI-OS útján, amelyben kifejezi sajnálkozását a jogsértő állítások miatt. Ez máig nem történt meg. Ezért a Magyar Helsinki Bizottság bírósági végrehajtást kezdeményezett a párttal szemben, hogy az elmaradt nyilvános sajnálkozás végre megtörténjen.