Végelszámolással megszüntetik a Népszabadság kiadóját

2018. június 1., 19:55

Szerző:

A BÉT honlapján péntek délután megjelent egy közlemény, amely szerint a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Opus Global Nyrt. többségi tulajdonában lévő cég, a Mediaworks Hungary Zrt. a kisebbségi, közös tulajdonú részvény képviselőjével egyhangúlag úgy döntött, hogy jogutód nélkül megszünteti a 2016. október 8-án nyilvánvalóan politikai okokból bezárt napilap, a Népszabadság kiadóját. A Népszabadság Kiadó és Nyomdaipari Zrt. végeéllszámolása július 1-én kezdődik.

Fotó: Szatmári Károly

A Népszabadság bezárása a NER egyik kirívóan aljas húzása volt, 2016. október 8-án aközben tettek bejelentést róla, hogy a szerkesztőség éppen az egyik székházból a másikba költözött. A bezárása előtti időaszakban a napilap leplezte le , hogy Rogán Antal valójában feltaláló is, hogy a kabinetminiszter milyen elképesztő luxusban, helikopterrel utazott el egy esküvőre. hogy az MNB milyen bőkezű Matolcsy György későbbi felesége, Vajda Zitával és azt is, hogy Kálomista Gábor kedvéért a rendszerváltás óta elkészült, mozikban már vetített filmet cenzúráztak Magyarországon.

A Népszabadság bezárása miatt a alap üzemi tanácsa pert indított. Először 2016 novemberében a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság mondta ki első fokon, hogy jogszerűtlen volt a döntés, mert a Munka Törvénykönyve szerint a munkavállalók nagyobb csoportját érintő munkáltatói intézkedést megelőzően legalább tizenöt nappal ki kell kérni az üzemi tanács véleményét. Ez pedig nem történt meg, így a Mediaworks jogsértést követett el, amikor előzetes értesítés nélkül megszüntette a napilapot. A perben a Mediaworks azzal védekezett, hogy a felügyelőbizottság döntött a megszüntetésről, az igazgatótanács csak végrehajtotta azt. A bíróság ezt az indoklást nem fogadta el, mert attól még, hogy a felügyelőbizottság ilyen utasítást is adott az igazgatótanácsnak, nem válik semmissé a tény, hogy a munkáltató törvényi kötelezettségének nem tett eleget. Az ügyet nem vitték másodfokra. 2017 novemberében aztán a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága is kimondta, hogy jogszerűtlenül járt el a tulajdonos.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.