Vasárnap szavazni kell, több száz ukrán-magyar állampolgárt jelentettek be egy családi házba

2018. április 4., 09:04

Szerző:

Az RTL Klub Házon kívül című műsora készített egy riportot arról, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az ukrán-magyar határon több község lélekszáma is elképesztően megnőtt annak ellenére, hogy talán ezt a magyarországi régiót sújtja a leginkább az elvándorlás, és itt születnek a legkevesebben. Kispalád lélekszáma gyakorlatilag megháromszorozódott az elmúlt nyolc év alatt, a legtöbben a község fő utcájába költöztek. 2010-es 382-ről mostanra 806-ra ugrott, de hasonlóan látványos fejlődést produkált Beregsurány is, ahol a szavazókorúak száma nőtt nyolc év alatt 455-ről 897-re. A helyiek gyanúja szerint szavazni is fognak az április 8-i parlamenti választásokon.

 

 

Bár Kispaládon nincsenek többszintes villák, jellemző, hogy egy-egy házba 17-en, 34-en, 53-an vagy 54-en vannak bejelentkezve, a dolognak a szépséghibája csak az, hogy a községben még senki nem találkozott velük. 

Egy helyi asszony a Házon Kívül stábjának elmondta, hogy a négy évvel ezelőtti önkormányzati választások előtt Magyar Sándorné polgármester körülbelül 200 ukrán-magyar kettős állampolgárt jelentett be a lakására, akiket ő életében nem is látott. Elmentem uborkát szedni reggel ötkor, este hét-nyolc körül jöttem haza. Szóltak a a férjemnek, hogy menjek fel a hivatalba, beszél. Akkor még 9-10-kor is dolgoztak, én felmentem, és azt mondták, hogy bejelentették a kettős állampolgárokat. Ezért állandó munkát ígért a polgármester. Most sem ő, sem a férje nem kap közmunkát. A kérdésre, hogy nem félnek-e, azt válaszolták, hogy a rendőrség megnyugtatta őket, hogy bármennyi embert be lehet jelenteni „Én felvállalom, ha én ülök a börtönben, akkor mind jön velem együtt” – mondta az asszony arról, hogy tartanak-e retorzióktól a Házon Kívülnek adott interjú miatt

Kispaládon egyébként nagy üzlet a bejelentkezés. Többen be vannak jelentkezve a községi ravatalozóba is, a Házon Kívül stábja pedig két olyan embert is talált a választói névjegyzékben, aki már halott. 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.