Vasárnap este online tüntetés lesz a felhatalmazási törvény ellen, amire a petíciót több mint 100 ezer ember írta alá

2020. március 29., 16:54

Szerző:

Online tüntetést tartanak vasárnap este 8 órakor a felhatalmazási törvény ellen – olvasható az aHang online közösségi platform oldalán.

A felhatalmazási törvényre nem a járványhelyzet miatt van szüksége a kormánynak, hiszen enélkül is ugyanúgy tudna rendeletekkel kormányozni. Társadalmi konszenzus van abban, hogy a kormánynak rendkívüli felhatalmazásra van szüksége

, ezt senki nem vitatja. Ennek a felhatalmazásnak azonban időbeli korlátot kell állítani, ahogy történik ez gyakorlatilag az egész világon

–        írják, megjegyezve, hogy a törvény elleni petíciót már 100 ezren aláírták.

Ezzel az ország történetének egyik legnagyobb online tiltakozásához kapcsolódtak.

A vasárnap esti körülbelül 30 perces online demonstráción felszólal:

  • Róna Péter közgazdász, címzetes egyetemi tanár, kutató,
  • Pardavi Márta jogász, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke,
  • Fullajtár Andrea színésznő,
  • Horgas Péter látványtervező, civil aktivista,
  • Lattmann Tamás nemzetközi jogász,
  • Lang Györgyi énekesnő, műsorvezető, színésznő.

A Szabad aHang felületén megjelenő petícióban – aminek megfogalmazói között van többek között Vörös Imre alkotmányjogász, volt alkotmánybíró, Lövétei István alkotmányjogász, Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter, illetve Kaltenbach Jenő és Majtényi László volt ombudsmanok – az olvasható, hogy

a hatalom a járványt kihasználva olyan törvényt kíván elfogadtatni, amely kiiktatja közéletünkből a jogállam utolsó, még megmaradt intézményeit, a szólás- és sajtószabadságot, a parlament általi törvényalkotást és a választásokat, mindezt úgy, hogy annak sem időbeli, sem tárgybeli korlátja nem lenne.

Koronavírus - Az Országgyűlés plenáris ülése Koronavírus - Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: Kovács Tamás

Az Országgyűlés hétfőn hosszabbíthatja meg a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli intézkedések hatályát. A kialakult politikai vita lényege, hogy az ellenzék határozott idejű felhatalmazást adna a rendkívüli intézkedések meghozására, a kormánypártok azonban ragaszkodnak a határozatlan idejű jelleghez.

Hétfőn dönt a Parlament a felhatalmazási törvény néven ismertté vált javaslatról, mellyel a kormány a veszélyhelyzet alatt rendeletekkel irányíthatja az országot.

 

A törvénytervezet ellen több mint 100 ezer ember tiltakozik egy online indított petícióban, azt kifogásolják, hogy a kormány időkorlát nélküli felhatalmazást kap.

Az ellenzék szerint a helyzetet háromhavonta felül kellene vizsgálnia a Parlamentnek, míg a kormány szerint azért nincs értelme ilyen határidőt szabni, mert a járvány tovább tart 90 napnál.

A tervezet ellen rendhagyó módon, online szerveztek egy tüntetést este 8-tól, a 30 percesre tervezett "demonstráción" felszólal Róna Péter közgazdász, Pardavi Márta jogász, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Fullajtár Andrea színésznő, Horgas Péter látványtervező, Lattmann Tamás nemzetközi jogász és Lang Györgyi énekesnő.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.