Varga Mihály nagyon, sőt még annál is jobban együttműködne Iránnal

2017. december 3., 11:39

Szerző:

Az erősödő magyar-iráni gazdasági kapcsolatok, így a most induló egészségipari együttműködés is nagy lehetőségeket kínál a magyar vállalkozások számára – jelentette ki Varga Mihály Teheránban, az iráni egészségügyi miniszterrel folytatott megbeszélés után. A nemzetgazdasági miniszter húszfős üzleti delegáció élen szombaton érkezett kétnapos látogatásra Iránba, útjára több állami intézmény vezetője is elkísérte.

Varga Mihály hangsúlyozta, az elmúlt időszakban dinamikusan erősödtek a magyar–iráni gazdasági kapcsolatok, a külkereskedelmi forgalom tavaly 140 százalékkal bővült, mintegy 80 millió dollárt tett ki. Irán egy magyar kormányzati döntés értelmében  nem mellesleg 26 milliárd forintos magyar banki hitelkerettel és közreműködéssel fejleszthet mini atomerőműveket, amiket a tervek szerint Afrikában és Ázsiában értékesítenének. Az államközi együttműködés részeként az Ikarusz akár ezer buszt is gyárthat Iránnak – erről korábban a Napi.hu számolt be.

A miniszter szerint a mostani látogatás célja szorosabbra fűzni a 80 milliós piaccal bíró közel-keleti országgal meglévő kapcsolatokat. Ehhez a törekvéshez illeszkedik a Teheránban aláírt egészségipari együttműködési megállapodás, amelynek révén üzleti lehetőségek nyílhatnak egyebek mellett a gyógyszeripar, az orvostechnikai berendezések, a kozmetikai ipar, a biotechnológia, valamint a gyógynövényipar területén működő magyar cégek előtt.

A friss szándéknyilatkozat kiterjed az oktatási intézmények, kutatóközpontok közötti közvetlen együttműködésre is, és elősegíti a hallgatók, oktatók kölcsönös látogatásait és tapasztalatcseréjét – ismertette a tárcavezető. Magyarországon jelenleg csaknem 2000 iráni hallgató tanul különböző felsőoktatási intézményekben.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.