Van Budapesten olyan trafiktulajdonos, aki majdnem száz dohányboltot üzemeltet

2018. április 5., 12:14

Szerző:

Noha a 2013-as trafiktörvény szerint egy személy maximum öt dohánybolt közvetlen tulajdonosa lehet, vannak, akik ügyesen megkerülik a törvényt. Így lehet az, hogy a dohányboltok tulajdonosai betéti társaságok kültagjaiként számtalan trafikban érdekeltek lehetnek. Vu Quy Duong 92 dohányboltban szerzett tulajdonrészt, a CBA felső vezető, Baldauf László és Baldauf Zsuzsanna 57 boltban érdekeltek – derül ki az Átlátszó tényfeltáró cikkéből.

Az Orbán-kormány 2012 szeptemberében iktatta törvénybe, hogy 2013 közepétől már csak az árulhat dohányárut, aki erre engedélyt kap. Hamar nyilvánvalóvá vált a koncessziók kiosztásánál, hogy a nyertesek többsége a kormánypárthoz kötődik.

Fotó: MTI/Mészáros János

A Vu Quy Duong érdekeltségébe tartozó boltok között van I. kerületi trafik, de hozzá köthető a Népliget, a Kőbánya-Kispest és a Kálvin téri metrómegállónál található nemzeti dohánybolt. A „Vu Zoli” néven ismert férfinak Budapesten kívül is vannak trafikjai, például Szentendrén. A legtöbb bt.-ben a férfi kültag, de a portál információi szerint kulcsfigurának számít. Dohányboltjai 2013 óta 51 milliárd forintos bevételt, és összesen 413 millió forint nyereséget termeltek. Más kereskedelmi területen is sikeres, a vietnámi származású férfi nyitotta meg a Sárkány Center bevásárlóközpontot is, és ő alapította a nagykereskedéssel foglalkozó Vimpex Kft.-t is.

Vu is tagja annak a Highland Golf Clubnak, aminek Bohács Zsolt is. Bohács a Fidesz országgyűlési képviselője volt akkor, amikor a trafikengedélyeket osztották.

A CBA bolthálózatot alapító Baldauf László és a vele egy címre bejelentett Baldauf Zsuzsanna úgy köthető 13 trafikhoz, hogy egyetlen koncessziót sem nyertek. A két másik alapítóhoz, Krupp Józsefnek és Breier Lászlónak 29, főleg budapesti trafik tartozik az érdekeltségébe. 

A milliárdos Baldauf László sem csak a trafikokból él. A rendkívül jó Fideszes kapcsolatokkal bíró, aktív pártszimpatizáns épp nemrég nyerte meg az I. kerületi önkormányzattól két rendkívül frekventált helyen található bolthelyiség bérleti jogát. Baráti áron, öt évre. Az önkormányzat zárt ülésen döntött erről.