Van, aki már inkább csak kiátkozná az egyházból Orbán Viktor fiát

Néhány kérdésben éles törésvonal húzódik az Orbán Gáspár és két társa vezette karizmatikus keresztény mozgalom, a Felház és a történelmi egyházak között. Pedig a Felház csak azt állítja, hogy Isten szava az első.

2017. november 7., 20:06

Szerző:

Megjelent a Felházat bemutató riportsorozat második része a 24.hu-n. Az Orbán Viktor miniszterelnök fia és két társa által vezetett karizmatikus keresztény mozgalom egyre nagyobb számban tudhat magának követőket, rendezvényeiken már 1000-1500 hívő jelenik meg, és országszerte tartanak rendezvényeket, többen azonban meglehetős antipátiával viseltetnek irántuk. Azt állítják, hogy a Felház szándékai ugyan tiszták, de a mozgalom három vezetője, Orbán Gáspár, Ember Illés és Prekopa Donát teológiai tudás nélkül beszél Istenről és a Bibliáról. Ez olyan – hívja fel a figyelmet egy lelkész –, mintha valaki orvosi diploma nélkül akarna műteni. A lelkész szerint a hívőknek a Felházban és más karizmatikus keresztény mozgalmakban komoly pszichikai és lelki károkat okozhat, ha azon mérik le a saját hitüket, hogy a vezetőikhez hasonlóan közel vannak-e Istenhez, és ha úgy érzik, hogy nem képesek ugyanúgy gyógyítani, csodát tenni, mint ők. De van egy éles törésvonal a Felház és a történelmi egyházak között maguknak a hívőknek a megítélésében, az úgynevezett antinomianizmus kérdésében is, amelyben a Felház azt állítja, hogy a keresztény hívők mentesülnek a mózesi törvények alól, és mivel Isten mindenkit szeret, a mozgalom szívesen látja azokat a hívőket is, akik bűnben élnek. A 24.hu-nak többen meséltek arról, hogy a Felház rendezvényeit melegek is látogatják.

Mindannyian Isten gyermekei vagyunk, és Isten szereti a gyermekeit. Nem tudom, milyen teológiai alappal lehet azt mondani, hogy valakiket Isten nem szeret, én biztosan tudom, hogy mindenkit szeret

– mondta erről Prekopa Donát a portálnak. A fiúk azt vallják, hogy Isten szól hozzájuk, az ő üzenetét közvetítik, és minden keresztény ember kötelessége hirdetni a próféciát. „Nem akarunk konfliktust, de Isten szava az első” –utasítják el a kritikákat. (Az antinomianizmus egyik fő ellenfele egyébként a reformáció értelmi szerzője, Luther Márton volt, aki előtt a református Orbán Viktor hétfőn hajtott fejet a németországi Wittenbergben. Hivatalosan református a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár is.)

Ez és néhány másik hasonló vita addig fajult – mesélte a miniszterelnök fia a 24.hu-nak –, hogy néhány lelkész felkereste az egyik történelmi egyház püspökét, hogy átkozza ki a Felházat. „Miért mondanám ki, amikor nem akarnak új felekezetet, egyházat alapítani, gyülekezetet sem, hanem azt akarják, hogy az egyházak és a felekezetek megerősödjenek?” – utasította el Orbán Gáspár elmondása szerint a püspök a kérést.

Fotó: Felház/Facebook

A püspöki indoklásnak egyébként van is alapja, a Felház három vezetője ugyanis deklaráltan elutasítja az egyházalapítás ötletét. Nem akarnak egyházzá válni, nem is tekintik magukat annak, sőt bátorítják közösségük tagjait, hogy a Felház mellett saját gyülekezetükbe is térjenek vissza. A fiúk egy megfoghatóbb vallást, Isten-képet akarnak mutatni, akit nem félni, hanem szeretni lehet, és amiben a mai fiatalok is össze tudják egyeztetni hitüket a szekuláris élettel. Ezért is vallják magukat istenfélők helyett „istenszeretőknek”.

Fotó: Felház/Facebook

 

A Felház alapítványként, állandó támogatás nélkül, közösségi adományokból működik. A rendezvények állandó résztvevőit kérik, hogy segítsenek, és mindenféle titkolózás nélkül elárulják, ha éppen adománygyűjtő vacsorát tartanak. Teljességgel átláthatóan akarnak működni, aminek a jegyében minden adománydoboz felbontásáról készítenek videófelvételt. Voltak olyanok – írja a támogatás kapcsán a 24.hu –, akik szerint csak azért „törleszkednek” üzletemberek, vállalkozók a Felházhoz, mert Orbán Gáspár benne van, a Felház viszont azt állítja, szóba sem jön, hogy a miniszterelnök fia miatt támogatnák őket. Azt mondják, a mozgalmat, magát a kereszténységet támogatják az adományozók.

Szerintük az evangélium terjesztése minden pénzt megér.

Bankszámlaszámukat a Kelet-Európai Utógondozottakért és Lakóotthonokban Lakókért Alapítvány vezeti, amelynek vezetője Németh Bálint, aki a Cross Sound keresztény zenei fesztivál egyik szellemi atyja. Ő állítólag mentorként és kapcsolataival is segíti a fiúkat. 

A riportsorozat első részét a 24.hu-n ide, a belőle készített szemlénket pedig ide kattintva lehet elolvasni.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.