Választási törvénysértéseket leplezett le a TASZ

2018. április 18., 16:36

Szerző:

A Társaság a Szabadságjogokért választópolgárok jelzései alapján több kifogást nyújtott be a választási szervekhez az utóbbi hetekben, számos esetben nyert a TASZ. A hatóság megállapította, hogy

  • a pákozdi polgármester jogellenesen kampányolt a Fidesz-KDNP mellett,
  • jogsértő volt az, hogy nem húzták le a visszalépett jelölteket szavazólapokról,
  • a hivatalos választási honlap hiányos tartalma is sértette a választási jogszabályokat – írja a jogvédő szervezet.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 138 ezer forintra bírságolta Pákozd polgármesterét, mert a kormánypártok mellett kampányolt úgy, hogy se az interneten, se a postaládákba bedobott levelekben nem említette a konkrét politikai erőket. Súlyosbító körülményként értékelte az NVB, hogy a polgármester az önkormányzati infrastruktúrát és erőforrásokat felhasználva terjesztette álláspontját.

Abban az ügyekben is nyertek, amikben azt kifogásolták, hogy két visszalépett jelölt neve nem volt lehúzva az egyéni képviselői szavazólapról. Így a csepeli körzetben visszalépett MSZP-s Bangóné Borbély Ildikóra, vagy a solymári körzetben visszalépett momentumos Szemző Áronra is lehetett szavazni. 

Kifogást nyújtottak be az NVB-hez azért is, mert a hivatalos választási oldal, a valasztas.hu alapvető tartalmai jogellenesen elérhetetlenek voltak. Az ellen léptek fel, hogy ellehetetleníti a jogorvoslatot az, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a szavazás napján törölte az NVB április 8. előtti határozatait, amik szükségesek lennének a fellebbezésekhez. A TASZ szerint az is érthetetlen, hogy miért szándékosan hiányos tartalommal hoztak létre tartalék honlapot, ha az NVI előre számított a technikai nehézségekre.

A TASZ álláspontja szerint az NVB határozata azt is egyértelműsíti, hogy a választási szerveket terheli a felelősség, amiért a tényfeltárást nem segítették, hanem akadályozták.