Választási mártírt csinálnak a hatóságok a Jobbikból

Az MTI csak azt nem tudta ki, mit és miről nyilatkozott, így aztán könnyen elhitették a nyilvánossággal, hogy mégis majd csak a választások után kell fizetnie a Jobbiknak.

2018. január 8., 18:09

Szerző:

Össze-vissza próbálja zavarni a közvéleményt a kormánymédia a Jobbikra kirótt, összességében 662 millió forintos számvevőszéki büntetés ügyében. Napközben érkezett ugyanis a hír, hogy a ÁSZ véglegesítette jelentését és megállapította, hogy a Jobbik nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását, akadályozta az ellenőrzés program szerinti lefolytatását, továbbá 2017 első félévében működéséhez a jogszabályt megsértve, tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el.

Ezek után a Jobbik azonnal tartott egy sajtótájékoztatót, amelyen Volner János frakcióvezető emlékeztetett, hogy a Jobbik 36 oldalas, jogi érvekkel tűzdelt dokumentumban részletezte a kifogásait, amelyeket az ÁSZ figyelembe sem vett, és kísérletet sem tett arra, hogy megindokolja a döntését. „Orbán Viktor kézi vezérléssel működteti az ÁSZ-t annak érdekében, hogy megsemmisítse az egyedüli kormányváltó erőt” – vádolta meg a miniszterelnököt a politikus, aki szerint Domokos László ÁSZ-elnök, volt fideszes országgyűlési képviselő nem volt annyira kemény fiú, hogy saját kezűleg szignálja az ÁSZ-döntést.

A Jobbikot anyagilag megsemmisítette ez a döntés – fogalmazott Volner János.

Mindezek után 16:08-kor az évi 80 milliárd forintból fenntartott állami média zászlóshajója, az MTI kiadott egy teljesen félreértelmezhető hírt, miszerint:

„A Magyar Állam Kincstár (MÁK) a Jobbik költségvetési támogatását az Állami Számvevőszék által megállapított összegben, 2018. július 1-jétől érvényesíti, a Jobbik erre vonatkozó kérelme esetén, részletekben - közölte a kincstár főosztályvezetője hétfőn az MTI-vel."

Mikor pedig már mindenki felvont szemmel nézett körbe, hogy most akkor mégis mi történt az elmúlt három órában a 15 napos határidővel, 17:04-kor jött a PONTOSÍTÁS:

„Budapest, 2018. január 8., hétfő (MTI) - Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy a 16:08 órakor kiadott, Magyar Államkincstár közléséről szóló anyagunk címét,  1. és 2. bekezdését a közlő utólagos tájékoztatása alapján pontosítjuk:

    Cím: MÁK: július elsejétől csökkentik a Jobbik költségvetési támogatását

    1. bek.: A Magyar Állam Kincstár (MÁK) a Jobbik költségvetési  t á m o g a t á s á n a k  c s ö k k e n t é s é t  az Állami Számvevőszék által megállapított összegben, 2018. július 1-jétől érvényesíti, a Jobbik erre vonatkozó kérelme esetén, részletekben - közölte a kincstár e l n ö k e hétfőn az MTI-vel.

    2. bek.:  M é s z á r o s  J ó z s e f kiemelte:        

Felhívjuk tisztelt felhasználóink figyelmét, hogy a hitelesség érdekében a javításokat hajtsák végre a felhasznált anyagon!"

Mindez csupán azért érdekes, mert az állami hírügynökség csak azt nem tudta ki, mit és miről nyilatkozott, így aztán könnyen lázba hozhatták a sajtó egy részét, mondván, mégis majd csupán a választásokat követően hajtják be az állami hatóságok a szélsőjobboldali pártra rótt, sokak szerint a jogállamiság megcsúfolását jelentő bírságot.

Fotó: MTI/Beliczay László

Emlékezetes, hogy már az ÁSZ jelentéstervezete, valamint a bírságolás mértékének hírére akadtak olyan név nélkül nyilatkozó fideszesek, akik szerint az állami hatóság túllőtt a célon a Jobbik ilyen súlyos mértékű vegzálásával, s legalább azzal kompenzálni kellene Vona Gábor tömörülését, hogy a 2018-as választáson el tudjon indulni, büntetését pedig csak azután fizesse be. A Fidesz zárt frakcióülése alatt legalábbis a nagyobbik kormánypárt képviselői közül többen is azt mondták az ATV munkatársának: „az ÁSZ túltolta a biciklit”, a 330 milliós büntetés elég lett volna.

Az ÁSZ azonban ennek ellenkezőjéről döntött: a büntetés 331 millió forintot 15 napon belül be kell fizetnie a pártnak, a még egyszer ugyanekkora összegű támogatáselvonásról pedig a kincstár dönthet. Ami az államkincstárt, azaz az állami párttámogatás érinti, szó szerint, teljes terjedelmében idézzük az MTI pontosított tudósítását:

JAVÍTOTT VÁLTOZAT - MÁK: július elsejétől csökkentik a Jobbik költségvetési támogatását

    Budapest, 2018. január 8., hétfő (MTI) - A Magyar Állam Kincstár (MÁK) a Jobbik költségvetési támogatásának csökkentését az Állami Számvevőszék által megállapított összegben, 2018. július 1-jétől érvényesíti, a Jobbik erre vonatkozó kérelme esetén, részletekben - közölte a kincstár elnöke hétfőn az MTI-vel.

    Mészáros József kiemelte: "A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi XXXIII. törvény  negyedik paragrafusa szerint a párt névtelen adományt nem fogadhat el, amennyiben ezt mégis megteszi, annak értékét az Állami Számvevőszék felhívására be kell fizetnie a központi költségvetésnek, ezzel együtt a párt támogatását ugyanezen összeggel csökkenteni kell".

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.