Utolsó civil programként egy mesekört tiltottak ki a magyar börtönökből

Magyarországon a börtönből szabadultak több mint 50 százaléka fél éven belül visszakerül a rácsok mögé. A Mesekörben hét év alatt megfordult 65 ember közül mindössze 5-en estek vissza.

2018. március 21., 08:30

Szerző:

A keddi nappal kitiltották a Tévelygőkért Alapítvány Mesekörét a börtönből, ezzel az egyik utolsó valódi civil szervezetet zárták ki a büntetés-végrehajtásból. A Feldmár András és Büky Dorottya által 2011-ben létrehozott programot megvalósító alapítvány korábban a Norvég Civil Alap támogatásával, 2016 óta pedig önkéntesekkel, társadalmi munkában dolgozott a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben, minden pénteken 15-17 óráig, többszörösen büntetett elítéltekkel.

A Mesekör program keretében a fogvatartottak a saját életük élményeiből gyermekeik számára mesejátékokat állítottak össze. A program a maga nemében a világon egyedülálló. Volt. Kedden ugyanis szűkszavú értesítést kaptak a börtönből, miszerint: „Mesekörünk létezését fel kell függesztenünk, szigorodtak a fogvatartottak mozgatására, életére vonatkozó szabályok, valamint a mi intézetünkben is elindult az elvándorlás a személyi állomány vonatkozásában.”

Magyarországon a börtönből szabadultak több mint 50 százaléka fél éven belül visszakerül a rácsok mögé. A Mesekörben hét év alatt megfordult 65 ember közül mindössze 5-en estek vissza.

Mint a Feldmár Intézet által megosztott sajtóközleményben az alapítvány felidézte: 11 mesejátékot állítottak össze a fogvatartottakkal, alkalmanként 50-60 gyereknek adtak ajándékot ezek az apák ilyen módon. „Mindez semmivel össze nem hasonlíthatóan szolgálta a reintegrációt, a társadalmi beilleszkedést, a család és a tisztességes élet utáni vágyat.”

A Mesekör program az előző országos parancsnok ideje alatt lett elismert (2012-ben a Büntetés-végrehajtási Szolgálatért Emlékplakett bronz fokozata). Idővel azonban egyre szűkült a mozgástér, megszűntek a civilek számára külső helyszínen megtartható érzékenyítő és toleranciára nevelő Mesekör előadások. „Mindeddig, ha nem is támogatottak, de megtűrtek minket. Most, a többi civil szervezet után a Tévelygőkért Alapítvány is ki lett tiltva.

A mondvacsinált indokokkal és ürügyekkel azt a szakmailag semmiképpen nem indokolható politikai szándékot leplezi a kitiltás elrendelője, ami az egész büntetés-végrehajtásban megfigyelhető és ami merőben ellentétes az európai normákkal és trendekkel” – írta az alapítvány,

egyúttal megköszönték a büntetés-végrehajtásban dolgozók tisztességes és emberséges hozzállását eddigi munkájukhoz.

Mint ismert, a Magyar Helsinki Bizottság 1999 óta végzett börtönmegfigyeléseket a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával (BVOP) kötött megállapodás alapján, amelyet az országos parancsnok tavaly októberi hatállyal mondott fel egyoldalúan. Más civil programokat, a rabok társadalmi beilleszkedését, munkához való hozzájutási esélyeit, illetve a családi kapcsolatok javítását célzó programokat is megszüntettek.

A 2017-es év – mint megírtuk – fontos változásokat hozott a börtönök és a fogvatartottak életében. Számos ponton szigorodtak a körülmények, a BVOP központilag korlátozta a fogvatartotti jogokat.