Ungár Péter: Ha az ellenzék újra bezárkózik Budapestre, akkor 2030-ban is a Fidesz fog győzni

2018. április 23., 23:19

Szerző:

Hosszú interjút adott a Mércének Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja. Három fő témáról kérdezték, a Magyar Nemzet megvásárlásáról, az ellenzék kudarcáról az április 8-i parlamenti választásokon és az LMP-n belüli feszültségekről. Ami az elsőt illeti, irreálisnak nevezte az árat, amelyet a tulajdonos Simicska Lajos a lapért kér – ez állítólag másfél milliárd forint, de az LMP-s politikus nem említett konkrét összeget – ami a második, a fő mondanivalója az volt, hogy hogy az ellenzéki összefogásról szóló diskurzus miatt lett meg a Fidesznek a kétharmad, az LMP-ről pedig azt, hogy a párt nem fog kettészakadni a Hadházy–Sallai-affér miatt. Néhány mondatot idézünk a beszélgetésből.

 

A sajtóról:

 

  • „Nem vagyok optimista a Magyar Nemzetet illetően. Irreális az az ár, amit a jelenlegi tulajdonos kér.”
  • „Én nem hiszek abban, hogy van független média. Nyugat-Európában is minden médiumnak van tulajdonosa, és idehaza is ez a helyzet. A média jó esetben plurális, de nincs objektív ember, nincs objektív újságíró, mindenkinek van valamilyen irányultsága.”
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
  • „Ha nekem lenne egy lapom, az talán értelemszerű lenne, hogy a legvelősebb LMP-kritikák nem ott jelennének meg – azért van hely bőven, ahol ennek van terepe, ebből nem lesz hiány. De ha szemléletesen akarom mondani: az én lapom nem olyan lenne, mint a Magyar Nemzet a G-nap előtt, hanem olyan, mint a G-nap után.”
  • „A Figyelőnek arról a borzalmas cikkéről én is csak a nyilvánossággal egy időben értesültem, és elmondtam, hogy nem értek vele egyet. De én azért tudok majd felelősséget vállalni, hogy ha lesz egy saját lapom, aminek a tetejére ki van írva, hogy az enyém, abban milyen cikkek jelennek majd meg.”

 

Az ellenzéki kudarcról:

 

  • „Nem akarok belemenni ebbe a hibáztatási körbe. A legtisztább talán az lenne, ha megnéznénk, hogy melyek azok a pártok, amelyek új szavazókat tudtak szerezni, és melyek azok, amelyek vesztettek szavazókat. A Jobbik, a Momentum és az LMP szerzett, a DK és az MSZP, még a Párbeszéddel együtt is vesztett.”
  • „Szerintem ha az ellenzék újra bezárkózik Budapestre, akkor 2022-ben, 2026-ban és 2030-ban is a Fidesz fog győzni.”
  • „Természetesen az LMP is követett el hibákat, és én is követtem el hibákat. Az LMP azzal követett el hibát, hogy bizonyos szempontból nem tudta elég határozottan lezárni ezt a visszalépéses történetet, és belekerültünk a média fősodrába az erről szóló beszéddel.”
  • „Olyan nagy volt a zavar, és annyira mindenki csak ezzel foglalkozott, hogy az már inkább káros volt. (...) És ez okozta a kétharmadot, hogy erről szólt az ellenzéki diskurzus.” (Az ellenzéki összefogásról.)

  • „Akárhányszor rakjuk Gyurcsány Ferencet és Molnár Gyulát szembe Orbán Viktorral, minden alkalommal kétharmad lesz.”
  • „Ez a rendszer Orbán Viktor személyével együtt fog csak megbukni. (...) És ebben az ellenzék feladata az, én legalábbis biztosan ezen fogok dolgozni, hogy megmutassuk, hogy Orbán Viktor nem a nemzeti érdeket képviseli.”

 

Az LMP-ről:

 

  • „Igen, van feszültség, mint ahogy minden demokratikus pártban van feszültség. (...) De azt fontos elmondani, hogy ebben a pártban, ha a verekedést levesszük, volt már nagyobb feszültség, aminek a vége pártszakadás lett. De jelenleg nincs olyan ideológiai szétfeszítő különbség a pártban, mint ami akkor volt.”
  • „Nekem az a véleményem, hogy a pártot vezetni kell, demokratikusan kell működnie, de centrális vezetése kell, hogy legyen.” (Arról, hogy nem támogatja a jelenlegi társelnöki rendszert a pártvezetésben.) 

Az LMP-ben uralkodó viszonyokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.