Újra megválasztották Őcsény polgármesterét, aki becsületből lemondott a menekültbotrány miatt

2017. december 17., 22:15

Szerző:

Újra megválasztották vasárnap Fülöp Jánost (független) a Tolna megyei Őcsény polgármesterének - közölte a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel.

A vasárnapi választáson a 2042 szavazásra jogosult közül 1028-an adták le voksukat. A településvezetői posztért négy független indult, közülük az újrázó Fülöp János 592 szavazot kapott. Csapai Jánosra 159-en, Guzsván Istvánra 59-en és Kozma Zoltánnéra pedig 213-an szavaztak, továbbá öt érvénytelen voksot regisztráltak - tájékoztatott Herczig Hajnalka jegyző.

Fotó: HírTV

Őcsény arról a xenofób hisztériáról lett hírhedt, amelyet az a hír váltott ki, hogy egy vállalkozó, Fenyvesi Zoltán a Migration Aid közreműködésével menekülteket akart vendégül látni a helyi panziójában Bár Magyarországon már oltalmazott státuszt élvező menekültekről lett volna szó, Fülöp János pedig támogatta a vendégül látásukat, egy felhevült hangulatú, kiabálásig fajuló falugyűlésen a képviselőtestület két tagja is a menekültek ellen uszított, ami után a polgármester jelezte, vagy a nyolcfős képviselő-testület oszlatja fel magát, vagy ő mond le. Mivel az előbbit nem sikerült elérnie – kezdeményezte ugyan a képviselő-testület feloszlatását, erre azonban a hattagú testületből négyen nemmel szavaztak –, távozott a tisztségéből. A falugyűlés utáni éjjelen valaki vagy valakik kiszúrták Fenyvesi Zoltán panziótulajdonos kocsijának a kerékgumijait. Orbán Viktor megértően nyilatkozott az incidensről, a panziótulajdonos viszont bűnpártolással vádolta meg a miniszterelnököt.

Fülöp János 2006 óta vezette a Szekszárd mellett fekvő települést, lemondását korábban az MTI-nek azzal indokolta, hogy ezzel szeretne segíteni a településen kialakult feszült helyzet megoldásában.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.