Ujhelyi István szerint mostantól felgyorsul a rendszer összeomlása

2018. szeptember 16., 21:44

Szerző: Bíró Veronika

Ujhelyi István MSZP-s EP képviselő is felszólalt a vasárnap délutáni ellenzéki tüntetésen, amelyet három ellenzéki párt szervezett a Sargentini-jelentés megszavazása után. A rendezvény után adott rövid interjút a 168 Órának.

A politikus nem tervezte, hogy beszél a rendezvényen, de Tóth Bertalan, az MSZP elnöke felhívta őt a színpadra, mert úgy látta, hogy ennek a hétnek ő volt az egyik kiemelt politikai szereplője.

Fotó: Bíró Veronika

A képviselő szerint a Sargentini-jelentésnek politikai és jogi következményei is lesznek. A jogi következmény egy nagyon lassú folyamat. Ujhelyi István úgy tudja, hogy több ország kormányfője azt szeretné, hogy minél hamarabb tárgyalja az ügyet az uniós külügyminiszterek tanácsa. Ez a testület hallgatná meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert. (Információink szerint szeptember 18-án ülésezik legközelebb a tanács.)

– Ott már kevés lesz a sorosozás és a bevándorláspárti, migránssimogató duma. Elindul egy jogi folyamat, de mivel még sosem volt ilyen az Európai Unió történetében, kíváncsian várja mindenki, hogy mik lesznek ennek a jogi lépései

– állapította meg a politikus.

Hozzátette, nagyon bízik abban, hogy nem jut el szankciókig a folyamat, mert véleménye szerint nem érdemli meg Magyarország azt, hogy a kormánya miatt büntessék. Ez a mostani jelentés nem szankciók gyűjteménye, hanem egy helyzetjelentés, jegyezte meg.

– A politikai következmény sokkal gyorsabb folyamat, már látható és érezhető a mindennapokban. Gyors politikai következményei lesznek a Fideszre és a magyar miniszterelnökre nézve annak, hogy az Európai Néppárt kiállt, és hogy recsegve rádőlt az eddigi néppárti támogatás Orbán Viktorra. Ha a Fideszre nézve ennek politikai következményei lesznek, akkor az utca népének fel kell tennie a kérdést, hogy hogyan fogja képviselni a magyar érdekeket a következő fél éves költségvetési tárgyalásokban egy olyan miniszterelnök, aki most már háborúban áll Angela Merkeltől kezdve Sebasian Kurzig mindenkivel. Fel fog gyorsulni a rendszer összeomlása – jelentette ki Ujhelyi.

Véleménye szerint ehhez májusban a magyar választóknak is fel kell mutatniuk egy hatalmas piros lapot az EP-választásokon.

Az LMP-t nem tekinti a továbbiakban a demokratikus Orbán-ellenes közösség részének, mivel az ellenzéki párt EP-képviselője távol maradt a Sargentini-jelentés szavazásáról. A vasárnapi tüntetést szervező pártoknak eszükbe sem jutott, hogy meghívják őket, és a továbbiakban nem foglalkoznak az LMP-vel és Jobbikkal.

Ujhelyi úgy látja, annak van jelentősége, hogy a szakszervezetek, civil szervezetek az utcára vigyék az őket követőket és azt mondják: lebontják ezt a rendszert.

Ujhelyi István a kormányközeli médiától ellenséges reakciókat kapott, amiért igennel szavazott szerdán.

– A Fidesz rám helyezte a maga célkeresztjét, de én ezt jól viselem, ütésálló vagyok, és folytatom azt, amit ezen a héten láttak tőlem

– jelentette ki.

Ezt jól szemléltette az a rövid jelenet, amikor a beszélgetés végén egy idős férfi odament hozzá, megjegyezte, hogy a politikus tízezer euróért árulja a hazát az Európai Parlamentben, mire Ujhelyi jó egészséget kívánt a férfinak.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.