Ujhelyi István: Magyarország nem lehet Európa ellenzékében!

2018. április 26., 13:34

Szerző:

Végtelenül szomorúnak tartja Ujhelyi István, hogy Magyarország képviseletében a Fidesz-kormánynak folyamatosan magyarázkodnia kell a demokratikus jogállamiságot lebontó és az európai közös vállalásokkal szembemenő politikája miatt, ezzel pedig ismételten lejáratják hazánkat.

„Az pedig végtelenül szánalmas, hogy a bűnös magyar kormánytól és EP-képviselőitől érvelés helyett megint csak üres propaganda-blablára futotta, miközben gyáva módon a teljes magyar nemzetet pajzsként tartották maguk előtt" – közölte az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) brüsszeli ülése után a szocialista európai parlamenti képviselő.

Mint megírtuk, ezen az ülésen mutatták be azt a jelentéstervezetet, amely kezdeményezi, hogy az Európai Bizottság indítsa el a lisszaboni szerződés 7. cikkely szerinti eljárást Magyarország ellen a demokratikus intézményrendszer erodálódása, a demokratikus intézményrendszer 2010 óta tartó leépítése, az eddigi három Orbán-kormány autokratikus intézkedése miatt. A jelentéstervezetet a szerzője, a zöldpárti Judith Sargentini ismertette, de az ülésen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, ő minősített hazugságok gyűjteményeként aposztrofálta a dokumentumot. Részletes tudósításunk ebben a cikkünkben olvasható.

Ujhelyi szerint nincs másról szó, minthogy az európai közösség továbbra is számon kéri a közös értékeink és vállalásaink betartását. „Nem az Európai Unió fordult ki önmagából, nem holmi bosszú hadjáratról van szó egy ország, vagy egy nemzet ellen, hanem a közös játékszabályok tiszteletéről és betartásáról. Ezt kéri számon például a keresztény-konzervatív néppártiak által vezetett költségvetési bizottság is, amely – eddig példa nélküli módon – már külön nyomozást szorgalmaz Magyarországon az állami asszisztálással ellopott uniós pénzek miatt" – írta Ujhelyi, azt is hozzátéve:

„ideje világossá tenni, hogy Magyarország nem lehet Európa ellenzékében, a magyar érdekek sikeres képviseletéhez pedig illiberális kekeckedők helyett európai hazafiakra van szükség."