„A Fidesz Goebbels propaganda-kézikönyvét tartja az ágya mellett”

2017. december 17., 20:25

Szerző:

Kemény hangú Facebook-jegyzetben bírálja Lázár Jánost, Surján Lászlót és az Orbán-kormány Sros György elleni propagandáját Ujhelyi István. Az MSZP európai parlamenti képviselőjénél az vágta ki a biztosítékot, hogy az Orbán-kormány politikusai gyors egymásutánban a náci diktátorhoz, Adolf Hitlerhez hasonlították Németország Szociáldemokrata Pártjának (SPD) az elnökét, Martin Schulzot.

Fotó: Bazánth Ivola

 

Schulz mind bűne az volt, hogy nemrég felvetette, hogy 2025-ig  alakuljon meg az Európai Egyesült Államok, és amelyik EU-tagország ebben nem vesz részt, az hagyja el a közösséget. Emiatt csütörtökön először Surján, aztán a Kormányinfo sajtótájékoztatón Lázár is azt mondta, hogy a német politikus Hitler hangján szólalt meg. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy nyilatkozott, hogy olyan ultimátumot, mint Schulz, utoljára Hitler adott Magyarországnak. 

Ujhelyi az ügyben először Lázár következetlenségére hívja fel a figyelmet, vagyis hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly még azt mondta, nem menne el vagy ha mégis, akkor nemmel szavazna egy Magyarország EU-tagságáról szóló népszavazáson. Utána pedig ezt írja: 

„Amikor a Fidesz a náci birodalom vezetőjéhez hasonlít egy európai demokratát és mindeközben Goebbels propaganda-kézikönyvét tartja az ágya mellett, minden józan embert a hányinger fog el.”

Ennek kapcsán az MSZP-s politikus Orbán Viktor két megjegyzésére emlékeztet. Az egyik arról szólt, hogy a miniszterelnök

„kivételes államférfinak” tartja Horthy Miklóst,

egy másik pedig, hogy

„meg kell őrizni Magyarország homogenitását.”

Ujhelyi szerint az Orbán-kormány a náci birodalom zsidóellenes, antiszemita propagandájához hasonló képi világgal kampányol politikai ellenfelei és egy vállaltan zsidó származású, magyar állampolgárságú üzletember ellen. Ennek alátámasztásául az MSZP-s politikus Hermann Göring birodalmi marsallnak, a náci Németország második legnagyobb hatalmú vezetőjének az egyik megállapítására idézi fel, amely így hangzik:

„A népet mindig rá lehet venni, hogy kövesse a vezetők parancsát. Ez nagyon egyszerű. Nem kell mást tenni, mint azt mondani nekik, hogy megtámadták őket, a pacifistákat pedig megbélyegezni, hogy nem elég jó hazafiak, és ezért veszélybe sodorják az országot. Ez a világon mindenütt ugyanúgy működik.”

(Göring ezt 1946. április 18-án, a nürnbergi per alatt mondta egy amerikai törvényszéki pszichológusnak, aki interjút készített vele a cellájában. A pszichológus, Gustave Gilbert könyvet írt a magas rangú nácikkal folytatott beszélgetéseiből. Ennek a könyvnek, a Nürnbergi naplónak ez az egyik leghírhedtebb részlete.)

Ennyi. Lázár János, Surján László és a Fidesz gyűlöletkonyhájában dolgozók pedig mélységesen szégyelljék magukat. 

– zárul Ujhelyi Facebook-jegyzete.

Német politikusok hitlerezése egyébként semmi új nincs, Nemrég a magyar miniszterelnökkel feltűnően szívélyes viszonyban lévő Recep Tayyip Erdogan török elnök is a náci intézkedésekkel vádolta meg Angela Merkel német kancellárt, amiért Németország nem volt hajlandó megengedni, hogy török politikusokat kampánygyűlést tartsanak az országban a török elnöknek teljhatalmat adó áprilisi népszavazás előtt. Hogy Schulzot Hitlerhez hasonlítani mennyire jó vagy rossz ötlet volt, az még a jövő kérdése,  de most inkább rossznak tűnik, tekintettel arra, hogy a szociáldemokraták nagykoalíciós tárgyalásokra készülnek Merkel kereszténydemokratáival, egy esetleges nagykoalíciós kormányban pedig Schulz valószínűleg a külügyminiszteri posztot kapná.

07:17

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.