Újabb három rangos külföldi szervezet állt ki az MTA mellett

2018. július 17., 16:18

Szerző:

A Royal Society, a British Academy, valamint a Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia is kiáll a Magyar Tudományos Akadémia mellett – tette közzé a hírt az MTA honlapján.

A nemzetközi tudományos szervezetek is támogató nyilatkozatot fogalmaztak meg az akadémia kutatási és pénzügyi függetlenségének védelmében. A Royal Society és a British Academy közös levelet írt Palkovics László miniszternek címezve július 11-i dátummal, amiben arra kérik a kormányzatot, hogy vonja vissza az MTA-t érintő – akkor még csak tervezett – módosításokat.

Fotó: Wikipédia

Tadej Bajd, a Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia elnöke Lovász László, az MTA elnökének címzett levelében támogatásáról biztosítja az MTA-t.

Nemzetközi tudós testületek azért álltak ki a Magyar Tudományos Akadémia mellett, mert júniusban derült ki, hogy Palkovics László új minisztériumához, az Innovatív és Technológiai Minisztériumhoz vonják az MTA költségvetésének nagy részét, és az akadémiai törvényt is módosítja a kormányzat. Támogatásáról biztosította Lovász Lászlóékat az EuroScience, az Európai Tudományos Akadémiák Szövetsége, az Academia Europea és a V4-ek akadémiái.

Az Országgyűlés ma mégis megszavazta a 2019-es költségvetés részeként az MTA finanszírozásának átcsoportosítását.

 

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.