Újabb embert tartóztattak le a parndorfi halálkamion ügyében, sofőröket toborzott a bűnszervezet vezetőinek

2018. július 19., 18:23

Szerző:

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség bűnszervezetben elkövetett embercsempészet bűntette miatt indítványozta egy 39 éves bolgár férfi letartóztatását, aki 2015 júliusában és augusztusában a parndorfi bűnszervezet vezetőinek megbízásából embercsempész sofőröket toborzott Bulgáriában, majd szállított Magyarországra. Legalább három szállításnál az embercsempész sofőröket előfutóként is kísérte – áll az ügyészségi közleményben.

A parndorfi tragédia 2015 augusztusában történt. Egy hűtőkamionba 71 külföldi személyt bezsúfoltak, hogy illegálisan Németországban szállítsák őket. A szellőzés nélküli, túlzsúfolt kamionban az emberek mindannyian megfulladtak. A sofőr és a kísérők a kamiont a halottakkal együtt az A4-es út mentén hagyták az ausztriai Parndorf közelében, és elmenekültek.

Helyszínelés Parndorf mellett
Fotó: MTI / EPA / Roland Schlager

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a parndorfi ügytől elkülönített ügyben folytat nyomozást bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt a 39 éves bolgár férfi ellen. Nemzetközi és európai elfogatóparancsot adtak ki, ami alapján a bolgár hatóságok elfogták, majd 2018. július 17-én átadták a magyar hatóságoknak.

Az NNI nyomozói a férfit a csempészett személyek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A gyanúsított legalább hat sofőrt szervezett be, de a 71 ember halálát okozó szállításban nem vett részt.

Előfutóként is közreműködött az általa toborzott sofőrök cselekményeiben, utasításokkal látta el őket, pénzt ígért nekik és adott át a bűncselekmény elkövetéséért. 2015 júliusában és augusztusában három embercsempész szállítás esetében a migránsok beszállításánál figyelte a rendőri jelenlétet, majd előfutóként kísérte a migránsokat szállító sofőröket. A szállítások közül két esetben az út a migránsoknak jelentős testi-lelki gyötrelmet okozott.

Az ügyészség szerint a gyanúsított letartóztatása a bűncselekmény súlyossága, külföldi állampolgársága, a bűncselekmény szervezettsége és a bűnismétlés veszélye miatt volt indokolt a letartóztatása. A nyomozás adatai szerint a férfi azután is folytatta az embercsempészetet, hogy a parndorfi bűnszervezet tagjait elfogták.

A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbeztek.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.