Újabb államosítás várható az egészségügyben

2018. szeptember 17., 08:55

Szerző:

A diagnosztikai ellátások államosítását tűzte ki célul Orbán Viktor miniszterelnök a nemrég tartott kötcsei polgári pikniken, amikor az egészségügyről beszélt – írja a Népszava.

Ez a kormányzati szándék ugyan már többször felbukkant, de eddig mindig visszalépett a kabinet arra hivatkozva, hogy az államosítás demokratikus piaci eszközökkel nem látszik reálisnak.

A korábban magánszolgáltatókhoz kiszervezett szolgáltatások visszaállamosításáról először hét éve az akkori egészségügyért felelős államtitkár, Szócska Miklós beszélt. Akkor azt mondta, hogy a későbbiekben akár a művese, a labor- vagy a diagnosztikai szolgáltatók államosítása sem elképzelhetetlen.

Fotó: Pixabay

Az egészségügyben elsősorban azokon a területeken maradtak meg a magánszolgáltatók, ahol a közfinanszírozás számára megfizethetetlen technológiára volt szükség. Ilyennek számít szinte az összes diagnosztikai szolgáltatás. A kilencvenes évek elején privatizálták a laboratóriumokat, és csak azok maradtak állami kézben, amelyek nélkülözhetetlenek voltak a közegészségügyi feladatok ellátásához.

Jelenleg a laborszolgáltatások tíz százalékát, a képalkotó diagnosztikai ellátások 15 százalékát végzik magáncégek. A legnagyobb hazai laborcég, a Synlab nyár elején nyerte el újabb 4-5 évre jó néhány kórházban a szolgáltatás jogát. 

A laborszolgáltatások államosítása esetén mintegy 10 milliárd forint kellene ahhoz, hogy a szükséges műszerparkot beszerezzék.

A képalkotó eljárások terén az Affidea a meghatározó szolgáltató. A Népszava úgy tudja, hogy a cégnek már márciusban sem sikerült meghosszabbítania a szolgáltatási szerződést Debrecenben az egyetemmel. Azt sem lehet tudni, hogy Szegeden mi lesz a sorsuk. Ott az egyetem tavasszal kapott ötmilliárd forint pályázati pénzt képalkotó diagnosztikai gépekre.

Ha valamennyi helyen ki akarná váltani az állam a magánszolgáltatók CT, MR berendezéseit, akkor szakértők szerint 25-27 milliárdot kellene csak eszközökre költeni.