Újabb 21 milliárdos helikopter-felújítás – közleményt csak a kormánylapban adtak ki

2017. november 24., 18:54

Szerző:

Ismét az oroszok nyertek el egy 21 milliárdos állami tendert. A Heti Válasz szúrta ki azt a hivatalos közlésnek minősülő Magyar Idők cikket, amelyből kiderült:

a Magyar Honvédség június végén meghirdetett újabb – öt hét alatt, magyar nyelven benyújtandó – tenderén az orosz állami Vertoljoti Rosszii nyerte a Honvédség 12 darab Mi-24-es harci helikopterének nagyjavítására kiírt, 70 millió eurós (nagyjából 21 milliárd forintos) pályázatot; a szerződést november 8-án írták alá.

A kormánylap ennek kapcsán arról számol be, hogy az első négy forgószárnyast szerdán már fel is pakolták Kecskeméten egy An-124-es szállítógépre, amely Szentpétervárra vitte őket, ahonnan tíz hónap múlva érkeznek vissza. A jellemzően 40 év körüli matuzsálemek – amelyek nagy része a Szovjetunióból, később pedig NDK-s örökségből került a Magyar Légierőhöz – csaknem öt éve nem repültek, a felújításukhoz rendelt képességeket pedig a szocialista kormányok alatt leépítették.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.