Új nevek az SZFE tanárlistáján: A zaklatás eltusolásával vádolt Kiss-B. Atilla is köztük van

Kiszivárgott a Színház- és Filmművészeti Egyetem huszonhat új oktatójának neve.

2021. január 17., 08:26

Szerző:

 

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, aki újonnan került a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába. A névsorra úgy derült fény, hogy egyetem új vezetése nem egyesével kereste meg az oktatókat a szabadságkérelmek tervezése miatt, hanem minden tanárnak egy excel-táblát küldtek ki, rajta az összes főállású tanár nevével, köztük huszonhat olyan oktatóval, akik eddig nem voltak az SZFE állományában - mondta a lapnak egy egyetemi forrás.

 

A listán szerepel Kiss-B. Atilla, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja, akit a Budapesti Operettszínház igazgatójaként több egykori és jelenlegi operettszínházi munkatárs zaklatás eltussolásával és verbális bántalmazással vádolt meg. Az érintettek arról számoltak be, hogy az ő vezetése alatt álló színház ügyvezető igazgatója miatt egy év alatt csak az adminisztrációs területről 34 munkatárs mondott fel, pedig összesen nagyjából negyvenen dolgoznak ott. Többen is egybehangzóan azt állították: az eseteket jelentették Kiss-B. Atillának, aki mégsem tett semmit. 

 

Az ügyvezető egy év után távozott, az indoklás szerint azért, mert elérte céljait; a távozást bejelentő közlemény pedig nem győzte dicsérni őt. Kiss-B. az ügy kipattanásakor még azt állította, „teljességgel alaptalanok” a vádak, néhány nappal később ugyanakkor már azt mondta: az ügyvezetőre „rávetült a gyanú árnyéka”. Az ügy miatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak, amelyet aztán úgy zártak le, hogy bár közölték, nem történt zaklatás, azt maguk sem tagadták, hogy a „vizsgálat” során épp az áldozatokat nem hallgatták meg - írja a Hvg.

 

A listán ott van Kiss Domonkos Márk is, aki 2012 és 2020 eleje között a Váci Dunakanyar Színház ügyvezető igazgatója volt, de két évvel mandátumának lejárta előtt közös megegyezéssel távozott az intézmény éléről. A korábbi, jobboldali városvezetéssel jó viszonyt ápoló igazgatót az ellenzéki győzelmet hozó önkormányzati választások után azzal vádolták, hogy több tízmillió forint értékben kötött önmagával és családtagjaival szerződéseket- írják. Kiss a távozása után a Vidnyánszky Attila által elindított, milliárdos költségvetésű Déryné Művészeti Nonprofit Kft. ügyvezetője lett.  

 

Az SZFE-n fog tanítani Medveczky Balázs, aki a Fidesz kormányra kerülésekor lett a Magyar Televízió vezérigazgatója, ma pedig a Duna Médiaszolgáltató televízióért felelős igazgatója. Oktató lesz Erhardt Ágoston Gellért, az MTVA Vallási Műsorok Főszerkesztőségének vezető szerkesztője, Banner Géza, a Duna TV műsorvezető-szerkesztője, valamint Hernády Zsolt, aki a kormányváltás után került a Duna TV-hez-írják.

 

A Hvg által közzétett oktatók névsora:

Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, egyetemi tanár

Banner Géza, a Duna TV műsorvezető-szerkesztője

Baska Barbara grafikus, filmes

Csáky Attila, filmproducer, gyártásvezető

Deisler Silvia marketinges, a komáromi Selye János Egyetem tanára

Erhardt Ágoston Gellért, az MTVA Vallási Műsorok Főszerkesztőségének vezető szerkesztője

Hernády Zsolt Géza, a Duna TV műsorvezetője

Homonnay Zsolt, a Budapesti Operettszínház színésze

Kiss Domonkos Márk, a Vidnyánszky Attila által indított Déryné Társulat vezetője

Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház igazgatója

Koczka László filmes vágó

Komár István, hosszabb ideje inaktív műsorkészítő, dokumentumfilmes

Koncz Gabriella Balázs Béla-díjas vágó.

Kulcsár Edit, Vidnyánszky Attila igazgatósága alatt a debreceni Csokonai Színház művészeti titkára, jelenleg Vidnyánszky Nemzeti Színházának dramaturgja, alapításakor pedig ő volt a Vidnyánszky Attila által indított Déryné Társulat ügyvezetője, majd felügyelőbizottsági tagja, de idén visszahívták

Lukácsy György, a Heti Válasz korábbi újságírója, Vidnyánszky Attila Nemzeti Színházának irodalmi munkatársa, a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogramjának ösztöndíjasa, a Magyar Nemzeti Filmintézet döntőbizottságának tagja

Makó Andrea film- és dokumentumfilm-rendező

Medveczky Balázs, a Magyar Televízió korábbi vezérigazgatója, a Duna Médiaszolgáltató televízióért felelős igazgatója

Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, a Kecskeméti Nemzeti Színház tanácsadója

Sáfár Mónika operett- és musicalszínész

Soós Péter, a Pinceszínház igazgatója, többek közt az Űrgammák, a Jóban rosszban, a Tűzvonalban vagy a Hacktion rendezője

Szabó Csilla, a Balázs Péter által vezetett Szolnoki Szigligeti Színház dramaturgja

Szarvas József, a Nemzeti Színház színésze

Szőnyi Annamária

Velkovics Vilmos, a Hír TV műsorvezetője

Virágh Adél

Zsigó Ferenc újságíró, korábban több megyei lap munkatársa

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.