Új áron vesz használt mentőhelikoptereket a kormány

2018. április 22., 10:37

Szerző:

Legkésőbb augusztus végéig a rendőrség fennhatósága alá kerül a légimentés – írja a Népszava a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján. A feladat ellátásához a költségvetés 13 milliárd forintot biztosít, ebből kilenc darab 8-10 éves használt norvég helikoptert vásárolnak, közbeszerzés nélkül. Csakhogy szakértők szerint ennyi pénzért 9 új gépre is futotta volna. Egy új mentőhelikoptert körülbelül ötmillió euróért, azaz 1,5 milliárd forintért lehet megvásárolni a gyártótól. 

Március elején a kormány a honvédelmi és rendészeti bizottság zárt ülésén több mint 600 milliárd forint értékű vásárlásra kért menetességet a közbeszerzési törvény hatálya alól – emlékeztet a lap. E csomag része volt a mentőhelikopterek beszerezése is. Már akkor eldőlt, hogy a norvég légimentők 7-14 éves, EC135P2 és P2+ típusú helikoptereit vásárolják meg.

A nyár végéig még az Országos Mentőszolgálat önálló cége, a Légimentő Nonprofit Kft látja el a feladatot Ausztriából bérelt gépekkel, amik az új gépek beállásával szeptember elején hagyják el a bázisokat.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.