Tűzifát árusítottak a csalók, de a kifizetett mennyiségnél jóval kevesebb fát adtak át a vevőknek

2018. július 13., 12:26

Szerző:

Öt férfi és egy nő több embert tévesztett meg úgy, hogy tűzifát szállítottak nekik, de a kifizetett árnál jóval kevesebb mennyiséget adtak át a vevőknek – írja az ügyészség.

A vád szerint a vádlottak 2016. októberben Pásztóra mentek teherautóval, hogy ott tűzifát árusítsanak. Az egyik sértettel korábban már megállapodtak abban, hogy fát szállítanak neki. 

A férfi házához érve az egyik tehergépkocsival betolattak az udvarba és abban egyeztek meg, hogy 68 mázsa tűzifát adnak el neki, mázsánként 1800 forintért.

A megegyezést követően az elkövetők saját mérlegükkel előbb a sértettet mérték le, hogy meggyőzzék őt arról, hogy a mérleg pontos. Ezután a fát hordóba pakolva mérték le azt, mialatt a nő a mérlegnél állva strigulázta a lemért mennyiséget. A vádlottak viszont csaltak a mérésnél, és a megegyezés szerinti mennyiségnél jóval kevesebb fát raktak le a járműről, mindössze 17 mázsát, amit a sértett nem vett észre.

A fa lerakását követően az egyik vádlott közölte, hogy a 68 mázsa fáért összesen 123 000 forintot kell fizetnie a sértettnek, aki azonban ezt sokallta, így végül 90 000 forintra lealkudta a vételárat.

Fotó: tuzifakereskedes.esy.es

Ezt követően a vádlottak a másik tehergépkocsival egy idős nő részére akartak eladni hasonló módszerrel tűzifát. 

Megegyeztek abban, hogy 45 mázsa tüzelőt pakolnak le a járműről, szintén 1800 forintos mázsánkénti áron. Neki is jóval kevesebbet, mindössze 18 mázsa fát pakoltak le az udvarára.

Amikor a sértett a vételárat ki akarta fizetni, megérkezett az egyik rokona, akinek gyanús volt az ügylet, és egy éppen arra közlekedő rendőrautót leintett, és segítséget kért.

A rendőrjárőrök a közeli MÉH telepre vitték leméretni a fát, ahol kiderült, hogy a vevőket a vádlottak becsapták. A 90 000 forintot a sértett visszakapta.

A Pásztói Járási Ügyészség vádiratában három vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás, míg a másik három vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.