Lebénulhat a forgalom Budapest belvárosában Erdogan látogatásakor, tüntetést szerveznek a főbb útvonalakon

2019. október 18., 19:32

Szerző:

Tüntetést szervez A Mi Időnk nevű csoport november 7-re, Recep Tayyip Erdogan török államfő budapesti látogatására. Az esemény Facebook-oldala szerint a szervezők a főváros több pontján terveznek blokádot, így kívánnak tiltakozni a kurdok és más kisebbségek ellen észak-Szíriában és Törökországban elkövetett háborús és emberiség elleni bűncselekmények ellen.

„Szolidárisak vagyunk az áldozatokkal, tiltakozunk a diktatúra ellen. Ezzel a céllal hívunk mindenkit a tüntetésre”

– indokolták.

November 7-én így a belvárosban több helyen forgalmi dugókra, leállásra lehet majd számítani.

Fotó: MTI/EPA, török elnöki hivatal sajtóirodája

A bejegyzés szerint az Erzsébet hidat, a Lánchidat és az Andrássy utat a TEK kérte magának, ezért ott nem engedélyezett semmilyen tüntetés. A demonstráció központja ezért az Oktogon lesz, a Nagykörút ugyanis az Oktogontól a Nyugati pályaudvarig a tüntetőké lett. November 7-én 14 órakor ott lesz a gyülekező.

Onnan indulnak 14.30-kor a kerékpárosok és rolleresek a Nyugati téren, Margit hídon át a villamos vonalát követve a Széll Kálmán térre, ahol bevárják a szintén ezen az útvonalon haladó tüntetőket.

Az autósok egy később egyeztetett útvonalon tesznek egy nagyobb kört rendőri felvezetéssel a belvárosban úgy, hogy a forgalmasabb utakat használják (lassan, konvojban), és végül ők is a Margit hídon át jutnak el a Széll Kálmán térre. Onnan a tüntetők 16 órakor együtt vonulnak az Ostrom utcán át a Várba. A Szentháromság térnél tovább azonban nem mehet senki.