Túl sok furcsa szerződést talált a miskolci szuperkórház főigazgatója, ki is rúgták gyorsan

2018. február 13., 07:27

Szerző:

Egy nap alatt mentették fel Tiba Sándort, a miskolci szuperkórház főigazgatóját. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vezetője magához rendelte, majd közölte, hogy fel van mentve, a másnapra összehívatott főorvosi értekezleten pedig ő maga jelentette be Tiba István menesztését – erről maga az érintett beszélt a Népszavának adott interjúban.

Tiba Sándornak fogalma sincs, mi lehet a feltűnően gyors menesztésének oka, azt azért elmondta a lapnak, hogy tavaly, amikor kinevezték az öt tagintézmény összevonásával létrejött gigaintézmény főigazgatójának, átnézte mind a kétezer megörökölt szerződést, és furcsa dolgokat is talált. 

A legjelentősebb, a Medcenter Kft. onkológiai sugárterápiás közreműködői szerződése volt, a másik az őrzés-védelmet biztosító, valamint a kórházi parkolókat üzemeltető, Cordate Zrt.-é. A kórházi dolgozóktól és a betegektől beszedett parkolási díj az üzemeltető céget illeti és ezen kívül a kórház havi 4 millió forint plusz áfát is fizet a cégnek – sorolta az egykori főigazgató.

A Medcenternek a kórház havi 60-65 millió forintot fizetett a szolgáltatásért, a cég cserébe vállalta két új lineáris gyorsító és egy CT telepítését, a gépek 15 éven át tartó üzemeltetését, javíttatását. Az egyik gyorsító azonban 2017 tavasza óta nem működik. A főigazgató által felkért gazdasági szakemberek számításai szerint 2006 és 2017 között másfél milliárd forinttal többet fizettek ki, mint kellett volna. A szerződés szerint ugyanis a kórháznak mindenképpen ki kell fizetni a Medicenternek a havi díjat. Akkor is, ha egyetlen gép sem működik.

Amikor a visszásságokat jelezte az ÁEEK területi igazgatójának, összehívtak egy egyeztető megbeszélést az egészségügyért felelős államtitkárságra. Ot az a döntés született, hogy egyelőre ne utalják a Medcenter havi díját, de ez a főigazgató saját felelőssége.

2017 szeptember óta nem is fizet, a kórház átvette a cég dolgozóit, így a sugárterápiás ellátás működik. Ahogy az egész kórház is, úgyhogy Tiba Sándor „nem nagyon tud másra gondolni, csak arra, hogy valami szerepet biztosan játszott ez a dolog".

Tiba Sándort egyébként nem egy ellenzéki figura, a miskolci szuperkórház pedig leginkább politikai blöffnek tűnik. Tiba testvére fideszes országgyűlési képviselő, a „szuperkórház" élére pedig az addigi legnagyobb, megyei intézményt vezető, igazán kormányelkötelezett Csiba Gábor helyett nevezték ki őt, aki addig a kisebbik miskolci kórház vezetője volt, a térségben és az egészségpolitikában kevéssé ismert. (A mindenkit meglepő döntést Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár azzal magyarázta: egy intézmény igazgatójának kinevezése nem tapasztalat, hanem sokkal inkább bizalom kérdése.) Nagy vihart kiváltott intézkedés volt a Gyermekegészségügyi Központ központ megszüntetése. Ezzel felszámolták az egyik legfontosabb hazai oktató-kutató és gyógyító bázist, a gyermekgyógyítás egyik fontos intézményét és a szakmai utánpótlás is veszélybe került.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.