Trump azt állította, hogy ő nem oroszpárti, de simán lehazugozta az amerikai titkosszolgálatokat

2018. július 18., 08:41

Szerző:

– Nem vagyok oroszbarát, csak azt akarom, hogy az országunk biztonságban legyen – szögezte le Donald Trump amerikai elnök kedden este a Fox televízióban sugárzott interjújában. Az elnök interjúját még hétfőn, Helsinkiben, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott közös sajtótájékoztatója után rögzítették, és Trump elsősorban a csúcstalálkozó tényét és a sajtótájékoztatón  elhangzottakat érintő kritikákra reagált. 

John Brennan, a CIA volt igazgatója hazaárulásnak nevezte a közös sajtókonferenciát, amelyen az amerikai elnök mintha nem adott volna hitelt az amerikai választásokba történt orosz beavatkozásról szóló amerikai hírszerzői jelentéseknek. Az elnök, aki kedden a Fehér Házban nyilatkozatban korrigálta hétfői szavait, mondván, hogy rosszul fejezte ki magát, az interjúban kijelentette, hogy Brennan nagyon rossz ember, nézzék csak meg, hogy mi minden történt, amikor ő irányította az ügynökséget.  Az elnök a CIA volt vezetőjét a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt vezetőihez és munkatársaihoz hasonlította, akik szerinte hazugságokat terjesztenek. 

– Én nem vagyok oroszbarát, semmilyen barát nem vagyok, egyszerűen csak azt akarom, hogy a mi országunk biztonságban legyen – fogalmazott Trump. Hangsúlyozta: az Egyesült Államok és Oroszország birtokolja a világ atomfegyvereinek 90 százalékát, és ezért Oroszországgal kijönni nem rossz, hanem jó dolog. 

A beszélgetés során Tucker Carlson riporter megkérdezte az amerikai elnöktől, hogy Oroszországot tartja-e az Egyesült Államok legnagyobb ellenfelének, amire a válasz az volt, hogy ő még csak nem is használná az ellenfél szót. – Mind együttműködhetünk. Jól lehetünk. Mindenki jól lehet, és békében élhetünk – fogalmazott. Vasárnap, a Putyinnal tartott hétfői helsinki  találkozója előtt Trump az Európai Uniót nevezte meg az Egyesült Államok egyik legnagyobb ellenfeleként Kína és Oroszország előtt, azt állítva, hogy az Európai Unió kereskedelmileg kihasználja az Egyesült Államokat.

még csak nem is használnám a szót, hogy ellenfél. Mind együttműködhetünk. Jól lehetünk. Mindenki jól lehet, és békében élhetünk

A Fox kedden több esti műsorában is foglalkozott Trump Helsinkiben tett, majd kedden Washingtonban pontosított kijelentésével, miszerint nem fogadja el az amerikai hírszerző közösség megállapításait a 2016-os amerikai választásokba történt orosz beavatkozásról. A Fox hosszas részletet játszott be az elnök 2017. júliusában Lengyelországban tett látogatásáról, amikor Trump kifejtette, hogy az oroszok igenis beavatkoztak az amerikai választásokba.