Tizenhárom milliós lelépési pénzt kapott az igazságügyi tárcától távozó Trócsányi László, de egy részét visszaadja

2020. január 23., 16:01

Szerző:

Bruttó 13 millió forintnyi lelépési pénzzel távozott Trócsányi László Brüsszelbe az igazságügyi tárca éléről még a nyár folyamán – számolt be a Blikk. Ebből a lap szerint 10,4 millió forintot végkielégítés, 2,6 millió forintot pedig szabadságmegváltás címen kapott.

Utóbbi a lap szerint több kérdést is felvet, mert az egyéves szabadságán túli szabadnap után kapott pénzt, ami a polgármesterekkel ellentétben az állami vezetőknél elméletileg nem lehetséges, amiről korábban Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is így nyilatkozott. A Blikk számításai szerint ugyanis másfél évnek megfelelő szabadságát fizették ki a politikusnak.

Trócsányi reagált a Blikknek, azt írva, hogy a maga részéről jóhiszeműen jártam el.

„Értesültem, hogy a politikai vezetőket érintően a szabadságmegváltást illetően eltérőek a jogértelmezések. Miután kikristályosodott a közigazgatási jogértelmezés, intézkedtem a 2018 év utáni szabadságmegváltásnak az Államkincstár javára történő visszafizetése iránt” – számolt be a politikus, aki a 2,6 milliót így visszaadja.

Néhány hete ugyancsak a Blikk írta meg az államtitkári karból távozó Takács Szabolcs Ferencről, hogy ő két miniszteri biztosi pozíciója ellenére 12 milliós lelépési pénzt kapott, amiből 4,4 millió a szabadságmegváltás volt. Akkor a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt közölte, hogy még a szabadságmegváltás 2019 elejei megszüntetése előtti időszakban felhalmozott szabadságait fizették ki a politikusnak.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.