Továbbra is érvényben van az egészségügyi létszámstop, ami a kormány szerint persze csak „adminisztrációs hiba”

2018. augusztus 18., 09:22

Szerző:

Még nem oldotta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt az adminisztrációs problémát, amely miatt nem tudnak rezidenseket felvenni a kórházak – számol be az Inforádió.

Már két hete kiderült, hogy – mint megírtuk – a közszférában érvényes létszámstop miatt a rezidenseket foglalkoztató Állami Egészségügyi Ellátóközpont nem veheti fel a frissen végzett orvosokat. A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint adminisztratív figyelmetlenségről van szó, amit azonban még nem tudtak orvosolni.

„Hiába hirdették meg az 1200 rezidenshelyet, ha a létszámstop akadályozza a felvételt. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének konkrét rákérdezésére az Emmitől azt a tájékoztatást kapták, hogy a kormány kiemelten kezeli a kérdést, hogy megoldódjon a probléma” – mondta az InfoRádiónak a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Hatalmas munkaerőhiány van, mégsem vehetnek fel fiatal szakorvosjelölteket az intézmények

Sipka Balázs a napokban értesült arról, hogy hamarosan megoldódhat a helyzet, de mint mondta, már két hete is ugyanezt ígérte a fenntartó. Az elnök azt is elmondta, hogy elvileg a kórházak is foglalkoztathatnának fiatal orvosokat, az intézmények gazdálkodási lehetőségeit ismerve azonban vannak olyan helyek, ahol nincs erre forrás.

„Az elméleti lehetőség megvan, de a kis kórházak anyagi források hiányában nem tudnak felvenni rezidenseket” – tette hozzá a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Az InfoRádió megkereste az Állami Egészségügyi Ellátóközpontot is, a szervezet válaszára még várnak.

 

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.