Tovább zsugorodik az MSZP, jön fel a DK, a Fidesz meg messziről röhög mindenkin

2017. november 18., 10:10

Szerző:

A Závecz Research friss adatai szerint a Fidesz továbbra is toronymagasan vezet, a második legerősebb politikai erő pedig már a szélsőjobboldali Jobbik lett. A közvélemény-kutatásból kiderült: a választókorú népesség körében 31 százalékon áll a Fidesz, majd a sorban a Jobbik áll. Utóbbi a második legerősebb politikai erő, bár az elmúlt hónapban 12-ről 10 olvadt a támogatottsága. Az MSZP is veszített szimpatizánsokat, a múlt hónapban 9 százalékon állt, ezúttal 8 százalékos. A Demokratikus Koalíció október és november között is emelkedett némileg, méghozzá 5-ről 6 százalékra. Az LMP támogatottsága 5 százalékos maradt. Az Együtt és a Párbeszéd 2 százalékos, a Momentum, a Kétfarkú Kutya Párt és a Liberálisok 1 százalékon állnak. A pártoktól távolságot tartók aránya tekintélyes, 34 százalékos. 

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 49 százalékot ért el a novemberi adatok szerint, a Jobbiknak 18 százaléka van, az MSZP 12 százalékos. Az elkötelezett és aktív szavazóknak 10 százaléka támogatja a DK-t, 6 százaléka az LMP-t. A Momentum a biztos pártválasztók 2 százalékára számíthat, az Együtt–Párbeszéd, a Kétfarkú Kutya Párt és a Liberálisok 1-1 százalékosak. Mindez választószámra lefordítva azt jelenti: a Fidesznek most két és félmillió híve van. A Jobbik nagyjából nyolcszázezres támogatottsággal rendelkezik, a szocialista pártnak körülbelül 650 ezer híve van. A Demokratikus Koalíció mögött félmillió választópolgár áll, az LMP-nél nagyjából 400 ezer fő található – olvasható az adatok értékelésében.

A felmérést november 6-a és 14-e között készítették, ezer, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező felnőtt magyar állampolgár véleményét kérdezték meg.