Tovább titkolózik a felcsúti fociakadémia

2017. április 20. 18:35

A Kúriához fordult az alapítvány a Székesfehérvári Törvényszék és a Fővárosi Ítélőtábla döntése ellen, amelyek a 2013–2015 közötti tao-s pályázatokhoz kapcsolódó adatok kiadására kötelezték.

A Demokratikus Koalíció több mint egy éve pereskedik azért, hogy kiderüljön, mire költötte az alapítvány azt a hozzávetőlegesen öt-hatmilliárd forintot, amit 2013 januárja és 2015 novembere között kapott.

Szerdán a Demokratikus Koalíció közölte: közérdekű adattal való visszaélés miatt feljelenti a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt, miután a szervezet nem tett eleget egy bírósági döntésnek.

MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

A DK közlése szerint „az ország legnagyobb tao-temetőjének”, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak a bíróság jogerős döntése után tizenöt napja volt kiadni, hogy mire költötték a tao-támogatásként kapott közpénzt, de az ellenzéki párt a határidő lejárta után sem kapta meg a számlákat és a szerződéseket.

Csütörtökön az alapítvány közleményt adott ki: „A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány a Székesfehérvári Törvényszék és a Fővárosi Ítélőtábla döntése ellen, amely a 2013–2015 közötti tao-s pályázatokhoz kapcsolódó adatok kiadására kötelezte, felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő a Kúriához. Kérelmében az ítélet felülvizsgálatát kérte, és a jogerős döntés végrehajtásának felfüggesztését.”

Amíg a felfüggesztés iránti kérelmet a Kúria nem utasítja el, addig az alapítvány szerint jogszerűen tartják vissza az adatokat: „A törvényszéken és az ítélőtáblán egymásnak ellentmondó ítéleti indokolások születtek, az ítélőtábla helyesen kimondta, hogy a tao nem közpénz, a törvényszék ezt nem így ítélte meg, ezért is indokolt az alapítvány részéről a felülvizsgálat. A felfüggesztés tárgyában hozott esetleges elutasító kúriai döntésig az alapítvány nem valósít meg közérdekű adattal visszaélést.”

Mindkét bírósági döntés azt mondta ki: ki kell adni a szerződéseket. Ám míg az elsőfokú ítéletben még az szerepelt, hogy a társasági adókedvezményből a klubokhoz befolyt összeg közpénz, a Fővárosi Ítélőtábla már azzal érvelt: az alapítvány egy közhasznú szervezet, amely közhasznú tevékenységet lát el, és ezt alapító okiratában is lefektette.