Tovább dúl a háború az MTV és az MSZP között

„Téves és félrevezető adatok alapján szavazta meg 190 képviselő a közszolgálati Magyar Televíziót érintő drasztikus költségvetési elvonást” – írja az MSZP frakciónak címzett levelében Medveczky Balázs. Az MTV ügyvezető alelnöke arra kéri a frakció tagjait, korrigálják a hibás döntést. A címzett egyelőre nem válaszolt.

2009. december 4., 14:07

Újabb csatával folytatódik az MTV és az MSZP, illetve a kormány közötti „háború”. A minap az verte ki a biztosítékot, hogy parlament megszavazta Jánosi György a kormány által is támogatott javaslatát, amely jövőre hétmilliárd forinttal csökkenti a Magyar Televízió költségvetési céltámogatását. Majd az MSZP-s képviselő egyéni indítványát is elfogadták, amely a „megvonást” további 2,4 milliárddal tetézte. Ez utóbbi összeget a Duna Televízió kapta meg.

A 9,4 milliárdos csökkentés miatt a köztelevíziónál felszámolják a regionális stúdiókat, és a csoportos létszámleépítés keretében várhatóan 160 munkatárs munkaviszonya szűnik meg. Ez kizárólag a vidéki stúdiók munkatársait érinti.

Az MSZP és az MTV viszonya szeptemberben romlott igazán meg, amikor Medveczky az MTV hitelkérelmének elutasítása után felmondott valamennyi külsős beszállítójának, így Gyárfás Tamásnak és a Napkeltének is. Közben MSZP-s körökben elterjedt: mindezt azért történt, mert az ügyvezető alelnök már a közeledő Fidesz időszakra készül, és a kormányváltás után az MTV elnöke szeretne lenni. Úgy hírlik: az MSZP válaszul a támogatás megvonásával büntette a köztelevíziót.


Az MTV reakciója sem késett soká. Medveczky alelnök pedig talán látványosan meg akarta mutatni, az MSZP által átvitt majd tízmilliárdos elvonás mennyire súlyos helyzetbe hozta a köztévét. Ezért olyan terültek működését tervezi megszüntetni, amelyek komoly visszhangot és felháborodást váltanak ki politikai körökben is. A vidéki stúdiók bezárása ellen önkormányzati összefogást sürget Nógrádi Zoltán Fideszes képviselő, Mórahalom polgármestere. De nyolc egyház is hangosan tiltakozott, hogy az MTV – nehéz anyagi helyzetére hivatkozva – jelentősen csökkenti a vallási- és kisebbségi programok műsoridejét.

És Medveczky alelnök tovább küzd. Álláspontja szerint ugyanis Jánosi György valótlanságok sorozatát állította a MTV-ről és annak vezetéséről. Rosszindulatú félretájékoztatása és „szándékosan félrevezető információi” vezetettek oda, hogy módosító indítványa nyomán „a parlament többsége az utolsó fillérig megfosztotta az MTV-t a költségvetési céltámogatástól” – áll az MTV legutóbbi közleményében. „És továbbra sem tudni, hogy politikustársaival miért irányítják a csőd felé a közfeladatot ellátó, négy éve nyereséges Magyar Televíziót. Az MTV kéri Jánosi Györgyöt, hogy minden dokumentumot személyesen nézzen meg, mielőtt újabb nyilatkozatot tesz.”

Az MTV ügyvezető alelnöke az MSZP frakciónak küldött levelében igyekszik cáfolni Jánosi állításait. Többek között megjegyzi: nem igaz, miszerint az MTV-nek eddig megítélt céltámogatás „extra juttatás”, amit nem megfelelően használt fel. „A tény az, hogy a céltámogatás a köztévé folyamatos alulfinanszírozottságát kompenzálni hivatott összeg, ahogyan azt az Állami Számvevőszék 2007-ben megállapította. A 2005 óta gyakorlatilag változatlan összegű, tehát értékét folyamatosan elvesztő üzemben tartási díjból nem lehet két csatorna működését, évi egymillió műsorperc sugárzását finanszírozni.”

Medveczky szerint Jánosi György hamisakat állít az MTV vezető munkatársainak juttatásairól is. „A tény ugyanis az, hogy nem hatvan, hanem harminc munkatárs keresete éri el a bruttó egymillió forintot, miközben a többi közmédium csúcsvezetői jövedelmei ennél lényegesen magasabbak. A képviselő 300 milliós jutalmat vizionál, pedig az összeg 3 év alatt nem érte el a 130 millió forintot - ennél egy másik közmédium vezetője egymaga többre jogosult.”

A köztévé álláspontja szerint az MSZP-s képviselő viszont elhallgatja, hogy az MTV gazdálkodásában 2004-ben fordulat következett be. Addig ugyanis az MTV korábbi vezetői 50 milliárd forint veszteséget halmoztak fel, és az ezredfordulón értékesítették a vállalat ingatlanvagyonának 95 százalékát. „Ehhez képest a jelenlegei menedzsment felszámolta a pazarlást, és ennek köszönhetően 2008-ban már a negyedik évét zárta szolid nyereséggel a köztelevízió, amely eddig önerőből finanszírozta átköltözését a bérelt óbudai gyártóbázisra, oda, ahová egy 2004-es kormányhatározat előírta.”

Kerestük az MSZP frakciót, hogy megtudjuk, mit kívánnak reagálni Medveczky felvetéseire, de válasz egyelőre nem érkezett.