Totálissá kezd válni az ukrán-magyar diplomáciai konfliktus, amelyet Orbán Viktor kavart

2018. augusztus 4., 20:42

Szerző:

Kitilthatják Ukrajnából a Kárpátalja fejlesztéséért felelős magyar miniszteri biztost – közölte az ukrán kormány. Az RTL Klub híradója szerint ez a döntés már a második diplomáciai szankció azután, hogy az ukrán kormány élesen bírálta Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét.

Eközben az ATV Híradója arról számolt be: „Nem Ukrajna ellen irányul a kormánybiztos kinevezése” – reagált a Miniszterelnökség a hírre, hogy Ukrajna nem engedné be területére a Kárpátalja fejlesztéséért felelős magyar miniszteri biztost, Grezsa Istvánt.

 

A 168 Óra is beszámolt arról, hogy a magyar kormányfő azt mondta, Ukrajna hiába akart, nem jutott közelebb ahhoz, hogy az unió vagy a NATO tagja legyen. Ukrajna NATO-tagságát ugyanakkor Magyarország megvétózná, amiért korábban olyan törvényt fogadtak el, ami korlátozná a magyar kisebbség nyelvhasználatát.

Megírtuk azt is: Ukrajna kész megtagadni a belépést az országba a Kárpátalja fejlesztéséért felelős magyar miniszteri biztostól, ha Magyarország nem ad megfelelő magyarázatot arra, hogy miért hozta létre a tisztséget – közölte az ukrán külügyminiszter-helyettes a Jevropejszka Pravda ukrán internetes kiadvánnyal pénteken. Vaszil Bodnar elmondta, hogy az ukrán kormány várja a hivatalos magyarázatot magyar partnereitől, de Budapest egyelőre hallgat. „Ha nem lesz az elvárásainknak megfelelő reagálás, ha nem lesz kimerítő magyarázat és változtatás a tisztség megnevezésében, akkor Ukrajna kénytelen lesz keményen reagálni, nem kizárva a beutazás megtiltásának lehetőségét sem, jóllehet, mi ezt természetesen nem szeretnénk” – közölte.  

A külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, hogy Ukrajna elfogadhatatlannak tartja Magyarország beavatkozását a belügyeibe, és a diplomáciai befolyásolás minden lehetséges eszközét fel fogja használni.     „Ezt Magyarország részéről egy újabb lépésnek tekintjük abban a destruktív, provokatív cselekménysorozatban, amelynek az utóbbi időben tanúi vagyunk, a tárgyalásokon az utóbbi időben elért haladás ellenére” – tette hozzá Vaszil Bodnar.  

Beszámoltunk arról is, hogy az ukrán külügyminisztérium csütörtökön bekérette az ideiglenes magyar ügyvivőt, tiltakozásul Orbán Viktor magyar kormányfő tusnádfürdői beszédében Ukrajna európai és euroatlanti törekvéseivel kapcsolatban tett „barátságtalan” kijelentései miatt. Az ukrán fél a magyar diplomatának tiltakozó jegyzéket adott át, amelyben hivatalos magyarázatot követelt a magyar kormánynak azzal a döntésével kapcsolatban, hogy Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztost nevezett ki.    

Minderre Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium „tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős” államtitkára azt mondta: Orbán Viktor a valóságról beszélt Tusnádfürdőn, emiatt Ukrajna nem tehet szemrehányást Magyarországnak.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.