Totális kudarc: egymásra mutogatással zárul az egymásra mutogatással kezdődött ellenzéki koordináció

Miközben a Momentum példát szeretne mutatni, és Kunhalmi Ágnes, Hadházy Ákos, illetve Steinmetz Ádám javára visszalépteti a jelöltjeit, a teljes ellenzéki koordinációra nincs lehetőség, az LMP pedig kimászna a bűnbak szerepéből. „Akkor nélkülük kell győznünk" – reagált Karácsony Gergely, aki új ajánlattal tárgyalni hívta az Együttet és a Momentumot.

2018. március 20., 16:08

Szerző:

A kormányváltás érdekében a Momentum visszalépteti jelöltjeit három választókerületben három különböző párt színében induló ellenzéki jelölt, az MSZP-Párbeszéd Kunhalmi Ágnese, az LMP-s Hadházy Ákos és a jobbikos Steinmetz Ádám javára. A Momentum visszaléptetett jelöltjei:

  • a pestszentlőrinci jelölt, Nagy Károly
  • a szekszárdi jelölt, Rácz Norbert,
  • illetve a marcali jelölt, Fábián László.

Az ellenzéki pártok leültek tárgyalni és perrel álltak fel. Húsz nappal a választások előtt tettekre van szükség, nem perekre – kommentálta az elmúlt 48 óra történéseit Fekete-Győr András.

A Momentum elnöke szerint a 3 visszaléptetés gesztus a többi párt felé, mellyel a Momentum kifejezi, hogy hajlandóak közösen dolgozni választókerületi szinten a Fidesz legyőzése érdekében. Azonban teljes együttműködés nélkül csak nagyon kevés választókerület nyerhető. Ha a Momentum képes volt nyitni a többiek felé, akkor szerintük ez a többi párttól is elvárható, függetlenül attól, hogy MSZP-nek vagy Jobbiknak hívják.

Minderre elsőként Kunhalmi Ágnes reagált, az MSZP budapesti elnöke és XVIII. kerületi képviselőjelöltje hálálkodó Facebook-posztot tett közzé:

Kunhalmi ekkor valószínűleg még nem tudhatta, hogy javára nemcsak a Momentum, hanem az LMP jelöltje, a XVIII. kerületben induló Kassai Dániel is visszalép. A hírt a 24.hu tette közzé és Szél Bernadett is megerősítette, noha szerinte e visszalépésnek az ellenzéki tárgyalásokhoz semmi köze. Kunhalmi ugyanakkor már tegnap, egy másik bejegyzésben egyértelművé tette, hogy az MSZP-Párbeszéd továbbra is nyitott a megállapodásra, s a kölcsönös visszaléptetések ellen sincs kifogása. Leginkább az LMP-vel szeretnének megegyezni, hiszen 2014-ben egyes számítások szerint 11 billegő körzetet nyert el úgy a Fidesz-KDNP jelöltje, hogy a választókerületben elindult egymás ellen az akkori baloldali összefogás és az LMP jelöltje is. Ez jelentős szám. Kunhalmi most azt írta:

„Ha az LMP segít, holnaptól nincs a Fidesz Budapesten. És ez igaz a vidéki városokra is. Fel kell ismerni, hogy a Fidesz váltja a korszakot éppen, minden áron meg kell őket fékezni. Először legalább a demokratikus pártoknak kellene megállapodnia!"

– írta az MSZP-Párbeszéd kampányarca.

Eközben az ellenzéki pártoknak ultimátumot adó LMP ismét azokra mutogat, akik tárgyalóasztalhoz invitálták az elmúlt egy évben, kivéve persze a Jobbikot, amely eleve elzárkózott az együttműködéstől. Kissé így érthetetlennek is hat Szél mostani „meglepettsége". A miniszterelnök-jelölt ugyanis most épp azzal állt elő, hogy az ellenzéki pártok nem értették meg Hódmezővásárhely üzenetét, nem lesz széleskörű ellenzéki koordináció. Szél ezt azért fájlalja, mert úgy véli, az volt Hódmezővásárhely üzenete, hogy legyen egyetlen ellenzéki jelölt a Fidesz jelöltjével szemben. A másik üzenet pedig az volt, hogy sokan szeretnének elmenni szavazni, vagyis hogy magas legyen a részvétel.

Fotó: Bazánth Ivola

Szél szerint az ajtó bezárult, az LMP több tárgyalást nem kezdeményez az ellenzéki pártokkal.

Érdemes azonban felidézni, hogy az LMP néhány hete maga kiadott egy állásfoglalást, amely nehezen volt másként értelmezhető, minthogy kifarolnak a hódmezővásárhelyi időközi választás után sebtiben mégis kezdeményezett együttműködésből. Ebben ugyanis úgy határoztak, hogy csak akkor egyeznek meg az MSZP-Párbeszéddel és a DK-val, ha azok kiegyeznek a Jobbikkal is.

Csakhogy a Jobbik már a hódmezővásárhelyi mennybemenetel másnapján, egyetlen nap alatt elzárkózott ettől. Az MSZP-Párbeszéd ellenben leült tárgyalni Széllel, s a konkrét egyéni képviselői helyeket is felajánlott. Sőt, a Demokratikus Koalíció is nyitottnak bizonyult arra, hogy visszalépjen az LMP számára fontos helyeken.

Mindezek alapján kissé érthetetlen, miért állítja az LMP, hogy mindent megtettek a megegyezésért, hiszen maguk kötötték azt az elzárkózó Jobbikhoz.

Hadházy Ákos, az LMP másik társelnöke a Széllel közös sajtótájékoztatón eközben megerősítette, hogy a választási részvétel kulcsfontosságú, és ezt a választást szerintem nem a Fidesz tudja megnyerni, hanem az ellenzék tudja elveszíteni. Továbbra sem kizártak a lépések – jelentette ki szűk három héttel a választás előtt Hadházy, aki szerint azt szerették volna, hogy ezek széleskörűek legyenek. Minden szimbolikus visszalépésnek örül, így annak is, hogy a Momentum jelöltje visszalépett a szekszárdi körzetében. 

Mint megírtuk, az LMP mind a 106 egyéni választókerületben állított jelöltet, de hódmezővásárhelyi ellenzéki győzelem után Szél hirtelen mégis kezdeményezte, hogy az MSZP-Párbeszéd, illetve a Jobbik vezetői üljenek le tárgyalni a koordinációról. A Jobbik nem kívánt a szocialistákkal egy asztalhoz ülni, így az LMP az MSZP-vel kezdett egyezkedni. Megállapodni azonban nem volt hajlandó a Szél vezette delegáció, mondván, a Jobbik nélkül nem fog menni.

Fotó: Merész Márton

Ekkor jött Gyurcsány Ferenc március 15-i bejelentése arról, hogy Szél választókerületében Budakeszin visszalépteti a DK-s jelöltet, Tóth Zoltánt. Majd tárgyalásra hívta az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a Jobbik vezetőit. A Jobbik ismét elutasította a koordinációs tárgyalásokat, Szélék viszont elmentek vasárnap a DK-irodába, ahol aztán inkább csak sértegették tárgyalópartnereiket. Ráadásul az LMP miniszterelnökjelöltje Gyurcsány szavait – amelyek gyakorta félreérthetőek, ám ebben az esetben nem voltak azok – mintha szándékosan félremagyarázná a Jobbikkal való együttműködés, kontra a Jobbikkal való tárgyalás szándékáról.

Ráadásul hétfőn ráadásul Vágó Gábor Gyurcsányt részegező megnyilvánulása – amiért később bocsánatot kért) után Gyurcsány LMP-ellenes napot tartott, Szél Bernadett pedig este már Vona Gábor Jobbik-elnökkel találkozott egy autópálya menti benzinkúton. Vona Gábor erről a tárgyalásáról azt mondta a HírTV-nek,

nem a pártok együttműködése, hanem a magas részvételi arány lesz a döntő április 8-án.

A Jobbik elnöke hangsúlyozta, az LMP-vel nyitottak az együttműködésre, kormányváltás után akár egy koalícióra is, az LMP által szorgalmazott széleskörű ellenzéki összefogást viszont elutasítják. Az MSZP-vel és a DK-val nem akarnak együttműködni. Vona szerint, ha a részvétel megközelítené a 70 százalékot, a Fidesz–KDNP kisebbségbe kerülne, és automatikusan kormányváltás történne. „Egy jobbikos visszalépés esetében nem egyértelmű, hogy a Jobbik-szavazók az LMP-re szavaznak" – indokolta az LMP-s ötlet elutasítását.

Mindezek után elsőként az MSZP-Párbeszéd szövetségben résztvevő Magyar Liberális Párt elnökhelyettese arra kérte a kormányváltásra vágyó szavazókat, hogy ne voksoljanak a Jobbik országos listájára.

Végül pedig megszólalt Karácsony Gergely is, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje ismét tanúságát akarhatta adni annak, hogy ők még mindig elkötelezettek az ellenzéki együttműködés mellett, éppen ezért kissé kétségbeesetten azt írta a Facebook-oldalán

„Szomorúan tudomásul veszem az LMP mai döntését, hogy nem kívánnak tárgyalni a demokratikus pártokkal a választási együttműködésről. Akkor nélkülük kell győznünk. Ma tárgyalásra hívtam az Együtt és a Momentum vezetőit. Érdemi ajánlatunk van a számukra. Mert Magyarországnak változásra van szüksége! Változást! Most!"

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.