Törvénnyel nyírnák ki a CEU-t

2017. március 29. 07:45

Egyértelműen a CEU ellen irányul a felsőoktatási törvény tervezett módosítása, amelyet Balog Zoltán nyújtott be kedden este – állapították meg a CEU vezetői. Ha a módosítást elfogadják, az intézmény többé nem adhat ki az Egyesült Államokban és Magyarországon is elfogadott diplomát.

A törvényjavaslat egyebek között kimondja, hogy„(1) Magyarország területén külföldi felsőoktatási intézmény akkor folytathat oklevelet adó képzési tevékenységet, ha
a) magyarországi működésének elvi támogatásáról szóló nemzetközi szerződés kötelező hatályát a szerződő felek elismerték;
(b) a székhelye szerinti országban működő és ott ténylegesen felsőoktatási képzést folytató államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősül (...)

Fotó: Kökényesi Gábor

 
A CEU-ról azonban – amelynek egyébként a kormány fő ellenségnek tekintett Soros György által létrehozott, New York-i székhelyű Nyílt Társadalom Alapítvány a tulajdonosa – nemzetközi szerződés nem született. 2004-ben a Magyarország és New York állam kormánya között létrejött nyilatkozat támogatta a CEU azon célját, hogy az amerikai egyetemi státus megőrzésével egyidejűleg magyarországi akkreditációt szerezzen. A nyilatkozat aláírása után lépett életbe a 2004. évi LXI. törvény, amely  létrehozta Magyarországon a Közép-európai Egyetemet (KEE).  A CEU/KEE egy egyetemként működik, egy egyetemi campussal Budapesten. A CEU így sok hasonlóan működő intézmény mellett egyike az USA-ban akkreditált nemzetközi egyetemeknek, amelyek azonban ott nem nyújtanak felsőoktatási képzést. Működése azon a jelenleg hatályban lévő jogszabályon alapul, amely lehetővé teszi, hogy az OECD-országok (beleértve az Egyesült Államok) programjai és képzései magyar intézményeken keresztül működhessenek Magyarországon.

A lépésnek a szokásos módon ágyaztak meg: az Emberi Erőforrások Minisztériuma előbb közölte, hogy több egyetem törvénytelenül működik Magyarországon, miután az Oktatási Hivatal szabálytalanságokat tárt fel. És persze leszögezték, egyetlen egyetem sem állhat a magyar törvények felett, a kormány pedig szigorítja, illetve pontosítja a magyar törvényeket, és kimondja, hogy az EU-n kívüli egyetemek csak nemzetközi egyezmény alapján folytathatnak képzést és adhatnak ki diplomát Magyarországon.

Erre kontrázott rá alig néhány órával később az Origo egy cikkel (majd erre hivatkozva a Magyar Idők), amiben azt állítják, hogy a CEU működése súlyosan szabálytalan. Hogy egyértelmű legyen, még le is írják: „Az nyilvánvalóan kérdés, hogy a törvénymódosítás után bezár-e a Soros-egyetem.”

Az egyetem azonban nem hagyja magát. Először is visszautasítanak minden olyan híresztelést, hogy szabálytalanul működnének, és helyreigazítást kértek az Origótól. Michael Ignatieff rektor még kedd este levelet írt az egyetem tanárainak és diákjainak, amelyben leszögezte: minden lehetséges fórumon meg fogják védeni az intézményt. Szerda délutánra egyetemi fórumot is összehívtak.

Az egyetem honlapján közzétett közleményben azt kérik: a kormány „vesse el a törvénymódosítási javaslatot és folytasson párbeszédet egy olyan megoldás érdekében, mely lehetővé teszi, hogy az egyetem mint szabad és független nemzetközi posztgraduális intézmény folytathassa tevékenységét Budapesten”. A CEU 2016-ban ünnepelte 25. évfordulóját. Nincs más kívánsága, csak hogy Budapesten maradjon. A CEU mélyen beágyazódott a magyar tudományos életbe, szorosan együttműködve számos kiváló magyar akadémiai intézménnyel – az ELTE-től a Magyar Tudományos Akadémiáig – kutatási projektekben, az oktatás- és tudásmegosztás terén, valamint a diákmobilitás támogatásában – írják. A CEU magánegyetem, független intézmény. Számos társadalomtudományban és humán tárgyban nyújtott képzésüket a világ legjobb kétszáz, száz és néhányat a világ első ötven helyére rangsorolják – teszik hozzá.

És ezt nem csak az egyetem önfényező kampányának része. Lovász László, az MTA elnöke nemrég a 168 Órának adott interjújában a CEU-t ért támadásokról azt mondta:

„Jelentős értéknek tartom, hogy a CEU itt van Budapesten, mert jelentős tudományos centrum. Beszéltem a CEU rektorával, aki hangsúlyozta, hogy nem akarnak politikát csinálni. Nekik Soros György nem diktál politikai álláspontokat. Vannak az intézmény körül feszültségek, mert magasabbak az ösztöndíjak, a fizetések. De nem politikai kérdés a CEU léte. Fontos, hogy maradjon.”