Törvénnyel menne neki Lázár a Heinekennek

2017. március 14. 11:25

Megtiltaná Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök-helyettes és Lázár János (Fidesz), a Miniszterelnökséget vezető miniszter az önkényuralmi jelképek általános kereskedelmi célú felhasználhatóságát – olvasható a parlament honlapján hétfőn megjelent törvényjavaslatban.

A két kormánypárti politikus által országgyűlési képviselőként benyújtott javaslat szerint az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célból történő megjelenítése „és ezáltal lopakodó társadalmi elfogadtatása egyfajta legitimációját jelenti a diktatúrák korábbi szimbólumrendszereinek. Ez ugyanakkor nemkívánatos, sőt kifejezetten káros a kollektív társadalmi emlékezet szempontjából.” A javaslat szerint aki önkényuralmi jelképet kereskedelmi céllal felhasznál, megjelenít vagy ilyen jelképpel ellátott árut, szolgáltatást értékesít, bűncselekményt követ el.

Fotó: MTI / Illyés Tibor

A javaslat indoklásában kifejtik, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályozást azután hozták, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága a korábbi, szigorúbb törvényt ellentétesnek találta a véleménynyilvánítás szabadságával. Az előterjesztők álláspontja szerint ugyanakkor az önkényuralmi jelképeknek a kereskedelmi célból történő felhasználhatósága nem olyan jog, amely – a véleménynyilvánítás szabadságával ellentétben – konkurálhatna az önkényuralmi jelképek tiltásához fűződő közérdekkel.

A javaslat hátterében a Heineken–Csíki-vita állhat, amely azután robbant ki, hogy a marosvásárhelyi táblabíróság megtiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását. A sör gyártóját a Heineken Románia perelte be, mert úgy vélte, ellopták szellemi tulajdonát. Lázár János a hódmezővásárhelyi képviselő-testület ülésén olyan felhívás elfogadását javasolta, amely bojkottra szólítja fel a vásárhelyieket, illetve felkéri a helyi vendéglátósokat és kereskedőket, hogy lehetőség szerint többé ne forgalmazzák a cég termékeit. A határozatot elfogadták.

A törvényhely megteremti a fogyasztóvédelmi hatósági ellenőrzés lehetőségét a kereskedelmi forgalomban, szigorú bírság előírásával a vállalkozások bármely formája számára, amennyiben a törvényben foglaltakat megsértik. Ha egy kérelmező bizonyítani tudja, hogy az önkényuralmi jelkép használatához olyan magánérdek fűződik, amely nem sérti társadalmi csoportok érzékenységét, akkor – a kormány egyedi határozata alapján – továbbra is használhatná a jelképet.

A törvény a kihirdetés után 30 nappal lépne hatályba, ugyanakkor 2018. január 1-jéig nem minősülne bűncselekménynek a horogkeresztet, az SS-jelvényt, a nyilaskeresztet, a sarló-kalapácsot, az ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet felhasználni a kereskedelemben.