Toroczkai Lászlóék visszaállítanák a halálbüntetést és bevezetnék a bérrabtartást

2018. július 26., 14:27

Szerző:

Egyes bűncselekmények esetében visszaállítaná a halálbüntetést, a börtönök zsúfoltságának enyhítésére pedig bevezetné a bérrabtartást a Mi Hazánk Mozgalom - mondta el csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Toroczkai László, a szervezet elnöke.

Mint mondta, a párt alapító nyilatkozatáról a múlt héten indított vita során a feltett húsz kérdésre mintegy 20 ezer szavazat és ezer írásos vélemény érkezett, a most felvetett két téma esetében szinte egyöntetű támogatással.  

Tájékoztatása szerint a védtelenek - így a gyerekek, idősek - sérelmére elkövetett életellenes cselekményekre vezetnék be a kivégzést, amelynek visszatartó erejét kutatások bizonyítják.

Toroczkai a bérrabtartás esetében arról beszélt, hogy Magyarországon napi 8-9 ezer, míg Oroszországban 2 ezer forintra rúgnak a fogva tartás költségei. Egy 4 ezer forintos átalánnyal mindkét állam költségvetése jól járna. Ehhez hozzáfűzte, hogy a Szibéria szó „önmagában is visszatartó erő lehet” a bűnelkövetés előtt.

Megjegyezte, hogy a börtönzsúfoltsági lista második helyezettje, a Magyarországot követő Belgium hosszabb ideje alkalmazza ezt a gyakorlatot, holland fegyintézetekben helyezve el elítéltjeit.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a külföldi fogva tartás emberi jogokat sértene, a politikus azt hangsúlyozta, számukra a fogvatartottakénál sokkal fontosabbak az áldozatok jogai.

Toroczkai Facebook-oldalán pontosította a bérrabtartás fogalmát. A politikus azt írja, hogy Marian Cozma és a többi élsportoló élete kilenc évet ért, ugyanis a Cozma-gyilkosság miatt elítélt Sztojka Iván hamarabb szabadulhatott a börtönből, 13 éves börtönbüntetéséből négy és fél évet elengedtek. Büntetését pedig olvasgatással, edzéssel tölthette.

– Többek között Ivánnak és a hozzá hasonlóaknak javasolja a Mi Hazánk a szibériai bérrabtartást. Ma erről beszéltem a Képviselői Irodaház előtt, de további lépéseket fogunk tenni, mert látjuk, hogy van rá igény. Nem mellesleg napi 9-10 ezer forint helyett 2-4 ezer forintba kerülne a tisztességes adófizetőknek egy rab tartása a tajgán, ahol az őrök munkáját a téli mínusz 50 fok mellett a medvék és farkasok is segítenék

– írja Toroczkai.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.