Tombol a tél, de majdnem üresek a magyarországi gáztárolók

2018. február 28., 09:00

Szerző:

Szinte üresek a magyarországi kereskedelmi földgáztárolók, miközben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a napokban mégis azt közölte, hogy bőségesek az gázkészletek.

A hivatal tájékoztatása szerint  csaknem 2,5 milliárd köbméter energiahordozó áll rendelkezésre. Ezzel szemben az együttesen 4,4 milliárd köbméter kapacitású, négy állami tulajdonú tárolóban – a zsanai, a hajdúszoboszlói, a pusztaedericsi és a kardoskúti állomáson – már csak mintegy 650 millió köbméternyi a földgáz– írja a Magyar Nemzet.

Vagyis a tárolók feltöltöttsége alig 15 százalékos – tudta meg lap szakértőktől.

A szőregiben 1,4 milliárd köbméter a készlet, ebből csupán 1,2 milliárd a különleges vészhelyzetben felhasználható állami tartalék, a többi gázt magáncégek birtokolhatják.

Így a valóságban a tárolókban elérhető mennyiség a vésztartalékokkal együtt is csupán 1,85 milliárd köbméter. Ezért a szakértők talánynak vélik, hol tárolják azt a 2,5 milliárd köbméter gázt, amelyről a MEKH tájékoztatója szólt. 

Abban az esetben is, ha a kereskedelmi befogadókban lévő összes földgáz a kormányé lenne, a jelenlegi kitárolási ütem mellett csupán 30 napra lenne elegendő a tartalék – vélik a szakemberek. Így március végére, azaz jóval a fűtési idény vége előtt nullára apadhat a készlet. Emlékezetes: a kormányzat tavaly sem töltötte fel kellőképpen a tárolókat. 

A Fidesz szerint a gáztárolókban az extrém hideg időjárás mellett is elég földgáz van. A nagyobbik kormánypárt ezt arra válaszolva közölte tegnap, hogy Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője azt ígérte, pártja biztonságos mennyiségű gáztartalékot halmoz fel a tárolókban, ha kormányra kerül. A politikus is úgy fogalmazott, hogy a „méregdrágán megvásárolt” tárolókban alig van tartalék gáz, a készletek mindössze 15 napra elegendők.