Tombol a kánikula, metrón izzadó budapestiek tiltakoznak Tarlós Istvánnál

Három javaslatuk is van a hőség enyhítésére a metrókocsikban.

2018. augusztus 3., 17:40

Szerző:

Egy hét alatt 150-en jelezték a Közlekedő Tömeg Facebook-oldalán keresztül Tarlós István főpolgármesternek, hogy elviselhetetlennek tartják a hőséget a 3-as metró kocsijaiban. A oldal készítői az üzeneteket ígéretük szerint továbbítják Budapest első emberének.

Van miért dühöngeniük a fővárosiaknak, hiszen miközben a légkondicionáló berendezések hiánya miatt a metrón kívül a buszokon és a kórházakban is 30-40 fokban aszalódnak az emberek, addig Budapest kormányhivatalaiba megkezdték a klímaberendezések telepítését. Mint a 168 Óra beszámolt róla, a Közbeszerzési Értesítő szerint Budapest Főváros Kormányhivatala nettó 110 millió forint értékben döntött légkondicionáló berendezések beszerzéséről és telepítéséről a hivatal ingatlanjaiban.

A Közlekedő Tömeg szerint hőségriadó idején 35 ℃ fok és 62%-os relatív páratartalom jellemző a metrószerelvényekben, de a csúcsidőszakokban már márciusban is kellemetlen a fehér vonatokon utazni. A BKV álláspontja szerint a metrókocsik tetőszerkezetére nem szerelhető fel klímaberendezés – pedig Bolla Tibor vezérigazgató egy éve elismerte, hogy a szerelvények több, mint 90%-ban teljesen újak, és a kocsik vázszerkezetét újonnan gyártják, vagyis lett volna lehetőség klímával ellátni a járműveket.

Ellensúlyozandó a légkondicionálók hiányát, az oldal készítőinek három javaslatuk is van a hőség enyhítésére a metrókocsikban:

  • A vonatok szellőzőrendszerét rendszeresen és alaposan takarítani kell.
  • A tetőventillátorokat fújó üzemmódról szívó üzemmódra javasoljuk átállítani.
  • A metrókocsik korábbi meghibásodásaiért járó lehetséges legmagasabb kötbért kényszerítse ki a gyártótól, az összeget a légkondicionáló-berendezések utólagos felszerelésére kell fordítani.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.