Több tucat diákot kirúgással fenyegetnek egy balatonfüredi iskolában füvezés miatt

2018. június 19., 14:08

Szerző:

Az utolsó tanítási héten behívatta és gyakorlatilag kirúgta a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola több tucat diákját az intézmény igazgatója. Tisztázatlanok még a részletek, de a szülői beszámolók ellenére Duna Katalin igazgatónő mindent tagad – írja az Index.

Múlt héten a rendőrség egy kiterjedt, kábítószerrel indult eljárás miatt harminc-negyven középiskolás otthonában razziázott, házkutatást tartottak, drogot kerestek, előállították a gyerekeket, akiktől vér- és vizeletmintát vettek.

A történet néhány hónapja kezdődött, amikor az iskolai kézilabdacsapat feléről kiderült, hogy füvet szívtak. Egy tanár feljelentést tett, a gyerekeket kirakták a csapatból, de tanulmányaikat az ügy nem érintette.

A kézilabdacsapat viszont úgy tájékoztatta a portált már a cikk megjelenése után, hogy csak egy gyereket raktak ki, őt is más okból. A rendőrség ezután viszont rászállt az iskolára és a tanulókra.

Fotó: Facebook

Az Index azt írja, hogy szülőknek nem engedték meg, hogy jelen legyenek a kihallgatásokon, és végül minden gyerek beismerte a füvezést.

Másnap viszont az iskolában az igazgatónő váratlanul egyesével behívta magához a diákokat, és ott az összes érintett gyerekkel közölte, hogy

vagy keresnek maguknak egy másik iskolát – amire két hetet kaptak –, vagy fegyelmi eljárással kicsapják őket.

A szülők nehezményezték, hogy az igazgatónő a bevonásuk nélkül döntött az ügyben, velük nem konzultált róla. Azt állítják, hogy így a gyereküknek néhány nappal a vakáció előtt kell új iskolát keresnie.

Az igazgatónőt megkereste az ügyben Bóka István, a város fideszes polgármestere, illetve az alpolgármester is, de ők sem jártak sikerrel a szülők szerint. A polgármester annyit mondott, hogy még nem ismeri az ügy minden részletét, de szerinte jogilag nincsenek is kirúgva a gyerekek, hiszen azt egy hosszadalmas fegyelmi eljárásnak kell megelőznie. A szülők viszont úgy vélik, hogy az igazgató pont a fegyelmi eljárást akarja megspórolni az ultimátummal.

Bóka megjegyezte, hogy miután már nem az önkormányzat a fenntartója az iskolának, nincs ráhatásuk az iskolai dolgokra.

Az Index érdeklődött az igazgatónőnél arról, hogy igaz-e, hogy érettségi előtt álló gyerekeket rúgott ki. 

Duna Katalin azt válaszolta, hogy nem rúgtak ki senkit, minden érettségiző megjelent a vizsgán, a pletyka pedig onnan származik, hogy az emberek unatkoznak.

UPDATE Az igazgatónő válaszolt kérdéseinkre, válaszában azt írja, hogy semmilyen ultimátumot nem adott a diákoknak, hiszen tudomása sem volt sem az eljárás alá volt tanulók nevéről vagy számáról.

– Az Indexen közöltekkel szemben az ügyben önmagukat érintettnek érző tanulók és szüleik mentek be az igazgatóhoz, és mesélték el többek között azt, hogy házkutatás zajlott náluk, szó sem volt semmiféle berendelésről. A gyerekek maguk kezdeményezték a beszélgetést, amelyen minden esetben jelen volt a szülő vagy a gondviselő, továbbá a két igazgatóhelyettes – írja Duna Katalin.

Az intézményvezető hangsúlyozta, hogy senki ellen nem indult fegyelmi eljárás a saját bevallásuk alapján az ügyben érintett tanulók sikeres előrehozott érettségi vizsgát tettek.

– Minden tanuló, aki az intézményvezetőt megkereste, továbbra is az intézmény tanulója – írja az igazgatónő.

 

A balatonfüredi Tankerületi Központ igazgatója, Szabó Lajos Konrád közölte, hogy a folyamatban lévő rendőrségi eljárás miatt az esettel kapcsolatban a gimnáziumban se fegyelmi eljárás, se tanulói jogviszony megszüntetésére nem került sor. A Központhoz az ügyben nem érkezett szülői panasz vagy bejelentés.

Az eset kivizsgálása az iskola hatáskörébe tartozik, ami a nyomozás lezárulta után történhet meg. A tanulói jogviszony megszüntetésének eseteit a nemzeti köznevelésről szóló törvény szabályozza, az intézmények pedig a fenntartó felügyeletével a jogszabályban foglaltak szerint kötelesek eljárni. A tanulói jogviszonyt érintő döntésüket az intézményvezetők minden esetben határozati formában, jogorvoslatot biztosítva hozzák meg, írja Szabó Lajos Konrád.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.